NACIONALNA SIGURNOST

Pantovčak: Sljedeći tjedan kreće nadzor rada SOA-e

10.06.2016 u 16:08

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade u odlasku Tomislav Karamarko je svog donedavnog političkog saveznika, a sad najljućeg neprijatelja, premijera u odlasku Tihomira Oreškovića optužio da zloupotrebljava SOA-u. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručuje da građani mogu biti mirni jer nacionalna sigurnost nije ugrožena. U Uredu predsjednice doznajemo i da sljedeći tjedan kreće redovni nadzor sigurnosno-obavještajnih službi od strane Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost

Stručnjak za međunarodne odnose, dr. Vlatko Cvrtila u razgovoru za tportal istaknuo je da predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović treba inzistirati na raščišćavanju cijelog slučaja kako bi se skinuo teret s obavještajno-sigurnosnog sustava, pa smo na Pantovčaku pitali kako predsjednica gleda na nabacivanje SOA-om u političkim obračunima i hoće li biti istrage.

'Sljedeći tjedan počinje redovit nadzor službi koji provodi Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost. Predsjednica je u redovnoj komunikaciji s ravnateljem Danielom Markićem te je ponovno komunikacija s obavještajnim sektorom onakva kakva bi trebala biti i u odnosu na očekivano apsolutno korektna. Građani mogu biti mirni jer nacionalna sigurnost nije ugrožena iako se mogao steći drukčiji dojam zbog nekih izjava', poručuju iz Ureda predsjednice Republike.

Podsjetimo, u razgovoru za tportaldr. Vlatko Cvrtila je upozorio da ovo što se događa 'nije dobro jer naši partneri prate situaciju kod nas i kad netko nešto takvo izjavi, a pogotovo osoba koja ima određenu političku i društvenu moć (op.a. Tomislav Karamarko), oni pretpostavljaju da ta osoba radi to temeljem nekih argumenata i uvida, a ne da to koristi samo kao figuru u političkim borbama'.

'Partneri se čudom čude da smo članica EU-a i NATO-a, a da i dalje imamo autoritarne modele zlorabljenja sigurnosno-obavještajnog sustava u svrhe koje su zabranjene u demokratskom političkom poretku. Prva je razina, dakle, ta da sramotimo sami sebe', rekao je Cvrtila.

Podsjetimo, tajne službe ponovno su se našle u središtu bitke za vlast, u raspadu vlade Tihomira Oreškovića i ratu Domoljubne koalicije i Mosta. HDZ je otišao toliko daleko da je Hrvatskom saboru predao zahtjev za smjenom premijera s optužbom da Orešković pretvara SOA-u u 'politički faktor uz pomoću kojega želi uspostaviti kancelarsku diktaturu'. Pritom nije pružio nijedan dokaz za svoje tvrdnje, a šef stranke Karamarko premijeru je javno prigovorio to što je koristio svoje ustavne ovlasti u području nacionalne sigurnosti.