TAJNA NEOBIČNO JEFTINOG PARTIJA

Pantovčak počastio sa 125 boca Bakarske vodice iz vlastitog podruma

08.02.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Nemalo zanimanje javnosti izazvala je informacija da je božićno-novogodišnji domjenak, na kojem se okupilo oko tisuću ljudi, Ured predsjednika stajao svega 14.908 kuna. Tragom te vijesti u Uredu predsjednika doznali smo da su troškovi organizacije domjenka bili niski jer su većinu potrebnih namirnica već imali na zalihama

Pjenušac Bakarska vodica, koji je služen gostima na domjenku, izvađen je iz 'podruma na Pantovčaku' jer se nabavlja na veliko po Zakonu o javnoj nabavi, budući da su protokolarne prilike na kojima se služi česte. Također, na Pantovčaku imaju vlastitog slastičara, kuhare i konobare koji su i pripremili sve za goste, tako da su od tekućih troškova imali samo troškove za kruh.

Za banket, zbog kojeg je bivši predsjednik Stipe Mesić prozvao nasljednika Josipovića, sa zaliha iz podruma na Pantovčaku izdvojeno je 125 boca pjenušca Bakarska vodica, otkrili su za tportal. Dakle, otprilike se računalo da je po gostu decilitar pjenušca dovoljan.

Ni nakon ovoga izdašnog pražnjenja skladišta na Pantovčaku, predsjednik ipak neće ostati bez pjenušca na lageru.

Pjenušac se nabavlja na godišnjoj razni, pa su u 2011. godini na Pantovčaku za svoje potrebe, na temelju Zakona o javnoj nabavi pribavili tek 350 boca pjenušca jer je gotovo 200 boca pjenušca ostalo na zalihi iz prethodne godine, kazali su nam u Uredu predsjednika.

Za 2012.godinu pjenušac još uvijek nije naručen, ali Ured predsjednika u tu svrhu planira nabavu od 600 boca pjenušca kako bi imali dovoljno za sve predviđene domjenke na kojima se ugošćuju diplomati - od božićnog domjenka, preko domjenka za diplomatski zbor, prijema u povodu Dana državnosti, dodjela odlikovanja, za svečane večere u prigodi posjeta stranih predsjednika...

Vezano uz troškove domjenka kontaktirali smo i neke hrvatske catering kompanije koji potvrđuju da je moguće složiti i tako jeftinu ponudu za tisuću predsjednikovih uzvanika.

Iz Adria cateringa su nam rekli da je moguće dogovoriti domjenak u slučaju ograničenog budžeta i da svi budu zadovoljni. S druge strane, u Majetić cateringu nam kažu da sve ovisi o više faktora, ali su svjesni da su oni tvrtka koja nudi malo skuplju uslugu te bi se teško mogli uklopiti u te zadane okvire.

Postoje različite vrste kanapea ili pjenušca koji se nude. U cateringu Majetić računaju da kanape košta oko pet kuna, a čaša šampanjca 21 kunu. Iz cateringa Ivić su nam također rekli da je moguće organizirati domjenak za tisuću osoba za 15 tisuća kuna, ali vrlo teško.

Kombinacija recesije i dobre planske politike u Uredu predsjednika pokazala je da je i to moguće.