MINISTAR ZABAČENIH KRAJEVA

'Pankretić ne radi ništa osim političke redistribucije novca poreznih obveznika'

05.09.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Ne dogodi li se neko čudo, HSS-ov Božidar Pankretić ostat će umjesto kao 'preporoditelj hrvatskoga sela', upamćen, premda je upitno što se zapravo pamtiti ima, kao ministar koji 'voli posjetiti zabačene krajeve', no s obzirom na to koliko je Hrvatska regionalno (ne)razvijena, čini se da tu nije riječ samo o ljubavi, nego nevjerojatnoj strasti

'Zbog doprinosa politici ravnomjernog razvoja svih dijelova Hrvatske' premijerka Jadranka Kosor nedavno je postala počasna građanka Knina, što je zanimljivo i upitno iz više aspekata. Naime, dovoljno je sjetiti se da Knin tavori na socijalnom dnu, ali valjda s obzirom na to da se situacija u cijeloj zemlji ne kreće nabolje, možda se utjeha može naći u tome da kad već razvoj nije ravnomjeran, nerazvoj otprilike jest. A 'zna se' koliko Kosor polaže na jednako snošenje tereta.

Da bi stanje bilo obrnuto, jednu od ključnih uloga u regionalnom razvoju trebao bi igrati HSS-ov Božidar Pankretić, jedan od potpredsjednika Kosoričine vlade, inače bivši stanovnik fotelje ministra poljoprivrede, a sada regionalnoga razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva. No iako i on, slično kao i premijerka, doduše, nešto manje praćen okom kamere, vrluda Hrvatskom potpisujući raznorazne ugovore koji bi trebali pridonijeti regionalnom razvoju, rezultati nisu zapaženi. Štoviše, da nema mjestu strahu da je javnost eventualno propustila neki genijalan potez ministra Pankretića, potvrdilo je tportalu više sugovornika.

'Pogledajte sva mjesta koja je Pankretić posjetio i potpisao neki ugovor namijenjen regionalnom razvoju i bit će vam sve jasno. Baš kao što je jasno i kad se stanje usporedi s popisom stanovništva, nakon čega je vidljivo da je u mjestima za koja se Vlada hvali da je u njih najviše ulagano, ujedno i najveća depopulacija. Toliko o ravnomjernom regionalnom razvoju', kaže SDP-ov Zvonimir Mršić, član saborskog Odbora za regionalni razvoj, šumarstvo i vodno gospodarstvo.

'Pankretić kao dvostruko neuspješni ministar'

Ulaskom u Europsku uniju stvari bi se mogle drastično promijeniti i to ne nužno na bolje, koliko god nas u to iz Vlade uvjeravali. Naime, kako upozorava Mršić: 'Uz čast iznimkama, koje su se uglavnom oslonile na vlastite snage i znanja, mnoge županije, općine i gradovi nemaju adekvatnih kadrova ni pripremljene projekte i dokumentaciju da bi mogle povući novac iz EU strukturnih fondova namijenjenih regionalnom razvoju.'

'Umjesto da se Pankretićevo ministarstvo bavi takvim stvarima, on ide okolo, uglavnom po županijama u kojima su na vlasti HDZ i HSS, i potpisuje ugovore kojima politički redistribuira novac poreznih obveznika', primjećuje HNS-ov Zlatko Koračević, šef saborskog Odbora za regionalni razvoj, šumarstvo i vodno gospodarstvo. 'Pa sjetite se samo zakona o privatizaciji Hrvatskih voda, to je iz Pankretićeva ministarstva došlo, a što se i uopće radi oko navodnjavanja kad imamo tolike suše', pita se Mršić.

'Jadno je i tužno išta komentirati oko Pankretićeva rada, ako se tu i ima što komentirati', dodaje Koračević koji upozorava da 'u tom Pankretićevom ministarstvu uopće nema ničega, ni sustava, ni rezultata, osim što se Pankretić priklonio HDZ-ovu miljeu i dijeli novac po političkom principu, a ostali kao da i ne postoje. Kad se nešto i radi, radi se stihijski jer nema dovoljno snage i sposobnosti, a slično je bilo i dok je bio ministar poljoprivrede', podsjeća Koračević, svjestan štete koja se nanosi gospodarstvu jer Ministarstvo regionalnoga razvoja nema dodanu vrijednost koju bi trebalo nositi.

Kopanje po zabačenim krajevima

No čemu mijenjati ono što ide i što voliš dok može, pitaju se oni koji pamte nezaboravnu prošlogodišnju Pankretićevu izjavu na otvaranju nove zgrade područne osnovne škole u Bukovlju, za čiju je gradnju Vlada izdvojila gotovo dva milijuna kuna: 'I ja sam seosko dijete, pa me uvijek iznova veseli kada dođem u zabačene krajeve. S takvim projektima potičemo ostanak mladih na selu, ali i povratak onih koji su otišli. Vidite, ovaj cvrkut ptica ne možete čuti u gradskim sredinama.' O ranijem ministrovu kopanju nosa tijekom saborske rasprave, što možda može biti ružan podsjetnik, ali ukazuje na određeno stanje, a koje su neki komentirali kao 'odraz naše poljoprivrede, još se radi ručno, a ne motokultivatorom', ovdje je suvišno dalje trošiti riječi.

Stoga, vrlo je štedljiv na riječima i jasan bio šef laburista Dragutin Lesar: 'Pankretić ne zaslužuje ni jednu riječ mojeg komentara. Uopće me pojedinačni ministri ne zanimaju, cijela vlada je nesposobna, nestručna i neodgovorna i već je odavno trebala podnijeti ostavku.'

Da ključni problem nije samo Pankretić, ali i da sama promjena vlasti neće biti dovoljna, upozorava ekonomski analitičar Damir Novotny: 'Poimence neću nikoga komentirati jer ono što je ključno jest da cijela Vladina regionalna politika nije dovoljno dobra. Gdje se ulaže? Investicija gotovo i nema osim u Gradu Zagrebu i uz more, Lika i Slavonija su zaboravljene, a ulaskom u EU zbog strukturnih fondova odgovornost za regionalne politike prelazi na Bruxselles i tu je sukladno određenim kriterijima ključna podjela na regije koje bi trebale povlačiti novac za regionalni razvoj. Ali, da bi se situacija promijenila, neće biti dovoljna samo promjena vlasti, potreban je konzensus Vlade i opozicije, tu je riječ o nacionalnom pitanju jer je riječ o razvoju cijele zemlje.'

Ususret izborima: Pankretićev spin off - kud Kosor, tud i on, pa i prije nje?

Jesu li možda unutarstranačke stvari zaokupile Pankretića s obzirom na neprestana šuškanja po kuloarima o nezadovoljstvu HSS-ovim vodstvom zbog osobnih ambicija? Teško je pouzdano reći, ali lako je vidjeti da Pankretić neumorno prelazi Hrvatsku, pri čemu ipak posebno mjesto ima jedna županija. Naime, među premijerkinim pohodima po Hrvatskoj zabilježeno je i nenadano pojavljivanje na karlovačkoj pivijadi prošloga četvrtka, koju je posjetila oboružana četvoricom ministara, pri čemu je u oko, da ne kažemo kriglu piva, upao slučajan susret s HSS-ovim prvacima koji su nešto ranije održali sastanak predizbornog stožera u Karlovcu, Josipom Friščićem i Božidarom Pankretićem.

Međutim, Pankretić je zapravo pretekao Kosor, on je još nekoliko dana ranije posjetio Šumarski kutić na pivijadi da bi otvorio izložbu 'Šuma okom šumara', a i teško da netko može oboriti njegov rekord posjeta Karlovačkoj županiji s obzirom na to da ju je samo u ovoj izbornoj godini obišao već devet puta. Dakako, ne praznih ruku.

Osim što ga je upravo jedan od posjeta Karlovačkoj županiji nadahnuo da selo izjednači sa zabačenim krajevima, dijelio je tamo Pankretić Vladine darovnice za kuće prognanicima i naseljenicima, a u Netretiću je potpisivao ugovor o sufinanciranju razvoja komunalne infrastrukture i tom je prilikom odaslano priopćenje: 'Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva nositelj je politike ravnomjernog regionalnog razvoja kako bi se omogućili podjednaki uvjeti života svih naših građana, ravnomjerniji razvoj zemlje i smanjenje društveno-gospodarskih razlika.' Međutim, njegova 'slatka zaluđenost 'Karlovačkom županijom možda je nešto jasnija kad se uzme u obzir da bi Pankretić najvjerojatnije trebao biti nositelj liste HSS-a u sedmoj izbornoj jedinici na skorašnjim parlamentarnim izborima.