UMRLA DJEVOJKA

Panika zbog sumnje u svinjsku gripu u Prištini

06.05.2009 u 17:23

Bionic
Reading

U prištinskoj bolnici umrla je 27-godišnja djevojka koja se prošle noći požalila na simptome karakteristične za tzv. svinjsku gripu, javljaju srbijanski mediji

PRIŠTINA - Hitna pomoć prištinske bolnice zatvorena je za nove pacijente, nakon što je jutros umrla dvadesetsedmogodišnja pacijentica koja se prethodno požalila na probleme sa srcem i bolove u plućima, priopćio je kosovski Institut za javno zdravstvo. Taj bolnički odjel opkolili su policajci sa posebnim maskama, ali još uvijek nema potvrde da je zaista riječ o prvoj žrtvi svinjske gripe na Balkanu. Prve analize su negativne, ali novi nalazi stižu do kraja dana.

Prema rezultatima ispitivanja, koje je obavljeno u prištinskoj bolnici, djevojka je umrla od upale pluća, ali će tamošnji liječnici i osoblje biti na oprezu sve dok Svjetska zdravstvena organizacija ne obavi detaljne analize, izvještava beogradski RTS.

Direktor kosovskog Instituta za javno zdravstvo Naser Ramadani rekao je novinarima da je u bolnicu, prošle noći, primljena osoba koja se žalila na simptome slične onima koji su karakteristični za svinjsku gripu, ali je odbio komentirati slučaj sve dok ne budu gotovi rezultati analiza.

Nikakvi dodatni detalji o ovom slučaju trenutno nisu dostupni, osim što je priopćeno da je žena u bolnicu došla iz okoline Vitine.

U Švicarskoj je potvrđen samo jedan slučaj svinjske gripe, ali su još 23 osobe na ispitivanju.

Srbijanski Institut za javno zdravstvo Batut priopćio je da u Srbiji do sada nije registriran virus A H1N1, a ministarstvo zdravstva poručilo je da je država spremna za slučaj pandemije.

Ministar Tomica Milosavljević rekao je među srpskim turistima koji su boravili u Meksiku i na Kubi, a koji se danas vraćaju u zemlju, nema simptoma svinjske gripe. Iako je razdoblje inkubacije prošlo, ti turisti ipak će morati proći neophodnu sanitarnu i zdravstvenu kontrolu na beogradskom aerodromu.