HITNA AKCIJA RIMA I MADRIDA

Panika zbog dužničke krize u Italiji i Španjolskoj

03.08.2011 u 15:35

Bionic
Reading

Zbog rekordne cijene zaduživanja Italija i Španjolska počele su u srijedu hitnu akciju kako bi spriječile da se dužnička kriza u eurozoni proširi na te dvije zemlje koje su prevelike da bi ih se spašavalo iz postojećeg kriznog fonda eurozone

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero sazvao je za srijedu poslije podne hitan sastanak s ministricom gospodarstva Elenom Salgado 'kako bi analizirali najnovija kretanja na financijskim tržištima' koja su veoma nestabilna.

Talijanski ministar financija Giulio Tremonti počeo je u srijedu u Luksemburgu razgovore s predsjednikom eurozone Jean-Claudom Junckerom, u času kada je njegova zemlja izložena snažnom pritisku tržišta.

Tremonti je dan ranije sazvao sjednicu odbora za održanje financijske stabilnosti, a Zapatero je u utorak u Madridu odlučio odgoditi svoj odlazak na godišnji odmor kako bi mogao nadzirati stanje.

Italija, treća po veličini zemlja eurozone, našla se, poput drugih nestabilnih zemalja eurozone, pod pritiskom financijskih tržišta, a cilj Tremontijeva sastanka s luksemburškim premijerom i ministrom financija je spriječiti paniku.

Glavni direktor talijanskog trezora Vittorio Grilli boravi u Aziji gdje će razgovarati s ulagačima koji bi mogli biti zainteresirani za kupnju talijanskih obveznica, doznaje se u srijedu od vladina izvora. Grilli će posjetiti Kinu, Hong Kong i Singapur kako bi ispitao mogućnost otkupa talijanskog duga, rekao je izvor potvrdivši informacije Corriere della Sere.

Španjolska i Italija bile su u utorak glavni uzrok zabrinutosti tržišta, budući da investitori strahuju da bi se problem zaduženosti tih zemalja mogao pogoršati zbog usporavanja gospodarskog rasta.

Ta je napetost, koju osjete i burze i prinosi po obveznicama, nagnala talijansku i španjolsku vladu da krenu u akciju kako bi spriječile paniku, kao i Bruxelles, koji odbacuje svaku mogućnost pregovaranja o spašavanju tih zemalja.