JADRANKINA METLA

Panika u splitskom HDZ-u: tko će prvi u zatvor?

13.05.2011 u 09:15

Bionic
Reading

'Promijenili smo vodstvo splitsko-dalmatinskog HDZ-a kako bismo se još jače, hrabrije i odlučnije borili protiv korupcije i kriminala', sažetak je izjave predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor koja je poput bombe odjeknula među lokalnim HDZ-ovcima. Raspuštanje lokalnih ogranaka očekivalo se mjesecima, još otkako su u javnost isplivali detalji kako su nekad lojalni Sanaderovi kadrovi jedva čekali povratak na vlast bivšeg premijera, no nakon jasne poruke predsjednice stranke, svi se sada pitaju - tko će prvi u zatvor?

Ako je suditi po HDZ-ovoj praksi odricanja članova kojima prijeti kazneni progon, nameće se ime Kruna Peronje. Bivši župan, bivši saborski zastupnik i vladar županijskog HDZ-a, punih dvadeset godina smijenjen je dekretom iz Zagreba u vrlo nezgodnom trenutku - samo mjesec dana nakon što je objavljeno da je Državno odvjetništvo protiv njega pokrenulo istragu jer je kao član Nadzornog odbora državne tvrtke Jadroplov omogućio članovima Uprave Stjepku Papiću i Matku Viceliću da godinu i pol dana uživaju u plaći od pedesetak tisuća kuna, premda je Vlada propisala maksimalnih 17 tisuća.

Peronja, inače odvjetnik, godinama je sjedio u NO-u ove tvrtke premda mu to brani Zakon o odvjetništvu, a s Jadroplovom je povezan i njegov brat Fabijan, koji je u drugoj polovici devedesetih obnašao dužnost predsjednika Skupštine i također zaradio kaznenu prijavu zbog protupravnog stjecanja imovinske koristi.

U splitskim kuloarima, međutim, ovaj slučaj smatra se beznačajnim u odnosu na brojne druge dvojbene postupke s kojima se povezuje bivši župan: od posredovanja u kupnji desetaka tisuća kvadrata atraktivnih zemljišta na srednjodalmatinskim otocima do desetaka ugovora o 'odvjetničkom zastupanju' gradova, općina, državnih tvrtki i javnih ustanova. Peronjin ured je nekim čudom dobio poslove u desecima jedinica lokalne samouprave u splitskoj okolici i na otocima - dakako, u onima gdje je HDZ na vlasti - a tu su još i Hrvatske ceste, Županijske ceste, Županijska lučka uprava, Hoteli Makarska...

Sveukupno, Peronjina imovina po službenim podacima procjenjuje se na najmanje 25 milijuna kuna: tu su dvije kuće u Jelsi na Hvaru, poljoprivredno zemljište i šume vrijedni najmanje 11 milijuna kuna, stanovi u Zagrebu i Splitu, poslovni prostor u Jelsi, pokretnine od najmanje 1,4 milijuna kuna...

Čini se da se radi o zbilja poduzetnoj obitelji jer je njegova supruga prije dvije godine, neposredno nakon lokalnih izbora, zajedno s nekim ljekarnicima osnovala privatnu tvrtku Pharma.net, koja još od tada pokušava dobiti posao opskrbe Županijskih ljekarni. Upravo Županijskim ljekarnama također vladaju HDZ-ovi kadrovi, a brojni sukobi s koalicijskim partnerima navodno su motivirani baš dodjelom ovog unosnog posla.

Svi Peronjini grijesi možda i ne bi bili presudni za pad u nemilost da do Jadranke Kosor nije došla snimka nedavne sjednice Županijskog odbora HDZ-a, na kojoj su se čuli vrlo oštri tonovi zbog presude generalima Gotovini i Markaču, pa čak i vrijeđanje vrha stranke. To se, dakako, nije moglo dopustiti: Jadranka sve čuje, a teško onome tko je naljuti.

'Nije običaj da se komentiraju izjave i odluke predsjednice stranke, pa to neću učiniti ni sada. Nećete me navući', bio je jedini komentar kojeg smo uspjeli iscijediti iz Peronje.

Za razliku od njega, predsjednik splitskog gradskog HDZ-a Dujomir Marasović zasad je preživio unutarstranačku čistku, premda je javna tajna da u Zagrebu nisu zadovoljni njegovim stilom rada i izjavama koje se po maštovitosti često mogu staviti uz bok Kerumovima.

Istina je da je USKOK vršljao po bolnici u kojoj je Marasović ravnatelj, zbog dvostrukih isplata liječnicima koji su angažirani i na Medicinskom fakultetu, no Marasović je problem vješto anulirao tako što je u medije pustio informaciju da se na sastanku u Zagrebu 'izderao' na ministra znanosti Radovana Fuchsa. To je bio znak da se neće predati bez borbe pa je zasad ostavljen na miru, a treba registrirati i njegov srdačni susret sa Željkom Kerumom ovog tjedna. Nije jasno radi li se o stranačkoj direktivi približavanja splitskom gradonačelniku ili tek o Marasovićevom solo izletu kako bi pokazao da i on ima otvorene opcije, no velika ljubav s čovjekom koji ga je prije samo godinu dana javno prozvao 'kretenom' sigurno ima svoju svrhu.

Tko će u ovakvoj situaciji nositi HDZ-ove stranačke liste na predstojećim izborima - još uvijek se ne zna. Zasad je, čini se, siguran tek župan Ante Sanader, kojemu je povjereno 'stabiliziranje' stranke nakon Peronjine smjene, a u opciji su još u uspješni načelnik Dugopolja Zlatko Ževrnja, Šeksov kadar Ante Dolić, bivši predsjednik Hvidre Kristijan Petric... Na koga god padne odluka, morat će voditi računa samo o jednome - raspoloženju Jadranke Kosor. Ekspresnim smjenama i otvorenom najavom kaznenog progona, naime, sve lokalne HDZ-ovce predsjednica stranke vrlo je brzo i efikasno disciplinirala.