MOODY'S UDARIO NA MADRID

Panika u Španjolskoj, građani povlače novac iz banaka

18.05.2012 u 07:45

Bionic
Reading

Nakon Italije i Španjolska se našla na udaru agencije za kreditni rejting Moody's koja je srušila rejting 16 španjolskih banaka, javlja BBC. Novi je to udar na ionako poljuljanu stabilnost bankarskog sektora u toj zemlji. Vlada Mariana Rajoya prošlog je tjedna odlučila (djelomično) nacionalizirati Bankiju, jednu od najvećih banaka u Španjolskoj. El Mundo piše kako su iz te banke građani već izvukli oko milijardu eura

Strahovi zbog gubitaka španjolskih banaka srušili su cijene dionica diljem Europe. Nakon što je El Mundo objavio da su građani povukli čak milijardu eura iz nacionalizirane Bankije, ministar gospodarstva Fernando Jimenez Latorre, prenosi BBC, izjavio je kako to nije točno te da je stanje uobičajeno. Vrijednost Bankije pala je za 30 posto.

Premijer Mariano Rajoy oglasio se upozorenjem da će, nakon rušenja rejtinga banaka njegove zemlje, cijene zaduživanja postati astronomske.

Budući da je Moody's srušio kreditni rejting i najveće španjolske banke Santander, zabrinuti su i Britanci jer ta banka ima iznimno jaku podružnicu i na Otoku.

Još jedan udar na Grčku

Bonitetna agencija Fitch snizila je u četvrtak dugoročnu ocjenu zaduženosti Grčke u devizama i eurima na 'CCC', s ranijeg 'B-', pozivajući se na 'pojačanu opasnost' od izlaska zemlje iz eurozone.

I ocjena kratkoročne zaduženosti u devizama snižena je na 'C', s ranijeg 'B'.

'Snižavanje ocjene grčke javne zaduženosti povezano je s povećanim rizikom izlaska Grčke iz gospodarske i monetarne unije', obrazložio je Fitch.

'Dobar rezultat stranaka koje se protive štednji na parlamentarnim izborima 6. svibnja a onda i neuspjeh u formiranju vlade svjedoče o nedovoljnoj političkoj i javnoj potpori programu EU-a i MMF-a za pomoć Grčkoj vrijednom 173 milijarde eura', dodaje agencija.
Jačanje stranaka koje se protive mjerama štednje i mogućnost njihova dolaska na vlast nakon izbora raspisanih za 17. lipnja, mogli bi dovesti u pitanje ostanak zemlje u eurozoni, odakle i zabrinutost ulagača.

Neizvršavanje obveza Grčke prema vjerovnicima, EU-u i MMF-u, bilo bi 'katastrofalno', upozorio je premijer na odlasku Lucas Papademos.

MMF je usto upozorio da će prekinuti kontakte s Grčkom do parlamentarnih izbora i da neće surađivati s novom privremenom vladom koja je u četvrtak imenovana u Ateni kako bi obavljala tekuće poslove.