optužbe iz mosta

Panenić: Vlada, Agrokor i DORH pritišću lokalne čelnike na prepuštanje državnog zemljišta

07.01.2019 u 14:40

Bionic
Reading

Iz Mosta su u ponedjeljak optužili Vladu, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, te Agrokor i DORH da zajedno pritišću gradonačelnike i načelnike općina u kojima Agrokorove tvrtke imaju koncesije na državno zemljište da pravo na 32.000 hektara državnog zemljišta koje koristi taj koncern prenesu nekom budućem vlasniku mimo pravila o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem i ispod cijene

Te je optužbe na konferenciji za novinare u Osijeku iznio Mostov saborski zastupnik Tomislav Panenić, prozivajući Vladu i Ministarstvo poljoprivrede da su pribjegli provizornim rješenjima, a resornog ministra Tomislava Tolušića nazvao je "populistom kojem sada ne odgovara vlastiti Zakon o poljoprivrednom zemljištu".

"Upozoravamo ga da prema zakonu čelnici općina i gradova prava zakupnika zemljišta mogu, ali ne moraju prenijeti na osobu koja je u postupku nesolventnosti stekla imovinu zakupnika namijenjenu poljoprivrednoj proizvodnji, kao i odredbu koja određuje da takav aneks ugovora isključivo sklapaju jedinice lokalne samouprave s novim zakupcem", istaknuo je Panenić.

Panenić: Tolušić i Vlada političkim pritiscima pokušavaju pogodovati novom "Plus Agrokoru"

Uvjeren je kako na ovaj način ministar i Vlada pokušavaju političkim pritiscima pogodovati "novom Plus Agrokoru", štiteći sve što se događalo u tom koncernu, umjesto da štite građane.

"Ako mu ne odgovara ovakav Zakon, neka preuzme odgovornost i izmijeni onako kako on i Agrokor žele, a ne provodi represiju nad lokalnim čelnicima“, rekao je Panenić.

Mostova saborska zastupnica Sonja Čikotić istaknula je kako je, za mjeru koja se odnosi na povećanje konkurentnosti, isplaćen novac za samo 19 korisnika u vrijednosti od 28 milijuna kuna, a prijave za mlade i ruralni turizam su u obradi više od 240 dana.

Čikotić: Briga za velike i podobne jedini projekt Ministarstva i Vlade za Slavoniju, Baranju i Srijem

Navela je kako u mandatu aktualnog ministra nije raspisan nijedan natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta, jer je "briga za velike i podobne jedini projekt koji resorno ministarstvo i Vlada nude Slavoniji, Baranji i Srijemu.

"Iako su kod usvajanja Zakona o poljoprivredi promovirali prednost mladih, sada im nude dvostruke cijene i javne natječaje bez konkretnog datuma. Već smo u 2019. godini, 2020. je referentna godina za upis poljoprivrednog zemljišta i ostvarenja prava na plaćanje na hektare, a za vrijeme ministra Tolušića nema pomaka u povećanju korištenja dodatnih površina“, zaključila je Čikotić.

Odmah nakon 'pressice' Mosta i jutrošnje objave Jutarnjeg lista reagirali su iz Ministarstva poljoprivrede, navodeći da će se aneksima ugovora o zakupu, u slučaju Agrokorovih tvrtki koje imaju ugovore o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta, a s obzirom da su nagodbom formirana nova zrcalna društva, "samo evidentirati promjene s obzirom na korisnika zemljišta".

Jutarnji list je objavio da je većina načelnika općina i gradonačelnika s područja istočne Slavonije i Baranje, gdje Agrokorove tvrtke imaju u dugogodišnjem zakupu državno poljoprivredno zemljište, odbila potpisati anekse ugovora kojima bi se produljio dugogodišnji povoljni zakup poljoprivrednog zemljišta za tvrtke u sastavu Agrokora.

Ministarstvo: Na Agrokorova zrcalna društva prenijet će se sva imovina zakupnika

Ministarstvo poljoprivrede, pak, u odgovoru na upit o tom problemu, podsjeća da je način restrukturiranja Agrokor grupe, sukladno Zakonu o postupku izvanredne uprave, "određen nagodbom kojom su formirana nova zrcalna društva na koja će biti prenesena sva imovina zakupnika namijenjena poljoprivrednoj proizvodnji".

Novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, napominju, propisano je da se prava i obveze zakupnika kao pravne osobe mogu prenijeti iz ugovora o zakupu, uz suglasnost Ministarstva do isteka roka na koji je ugovor sklopljen, i to na osobu koja je u postupku nesolventnosti stekla cjelokupnu imovinu zakupnika namijenjenu poljoprivrednoj proizvodnji.

"Zahtjev za suglasnost za prijenos prava i obveza podnosi se Ministarstvu poljoprivrede, koje suglasnost, s pratećom dokumentacijom, dostavlja nadležnim jedinicama lokalne samouprave, koje izrađuju nacrt aneksa i dostavljaju ga na mišljenje županijskom državnom odvjetništvu. Tek nakon izdavanja mišljenja, općinski načelnik ili gradonačelnik sklapa aneks ugovora s novim zakupcem", tvrde u Ministarstvu poljoprivrede.