EUROPSKI MINISTAR ZDRAVSTVA:

'Pandemija svinjske gripe je laž!'

25.01.2010 u 14:59

Bionic
Reading

'Svinjska gripa bila je lažna pandemija koju su pokrenule farmaceutske kompanije što su na globalnom strahu zaradile milijarde funti', kazao je za britanski Daily Mail dr. Wolfgang Wodarg, šef odjela za zdravstvo Vijeća Europe

Iako se na neslužbenoj razini o velikoj zavjeri farmaceuta i Svjetske zdravstvene organizacije šuškalo i ranije, ovo je prvi put da ovako pozicionirana službena osoba govori o tome. Pritom vrijedi spomenuti poljsku ministricu zdravstva koja je u oštrom govoru u parlamentu kazala da ne misli u Poljsku uvesti neprovjereno cjepivo. Njezin je govor nacionalna televizija naprasno prekinula.

Dr. Wodarg je svojom izjavom ponovno podignuo prašinu oko te teme u vrijeme kada su svi već zaboravili na svinjsku gripu. Broj oboljelih je u opadanju, broj umrlih znatno manji od crnih predviđanja, no nakon svega ostaje pitanje: što s cjepivom?

Wolfgang Wodarg

Wolfgang Wodarg tvrdi da su farmaceutski lobiji utjecali na Svjetsku zdravstvenu organizaciju da proglasi pandemiju. Upravo je proglašavanje pandemije vladama bilo zeleno svjetlo za nabavu milijunskih doza cjepiva. Farmaceuti su zadovoljno trljali ruke, dok su ministarstva zdravstva muku mučila s nabavom novca za cjepivo.

Wodarg je stoga predložio istragu uloge farmaceutskih kompanija u cijeloj priči. Prijedlog je prošao te će krajem mjeseca biti tema izvanredne rasprave.

Britansko ministarstvo zdravstva predviđalo je da će u toj zemlji svinjska gripa usmrtiti oko 65 tisuća ljudi. Lijekovi protiv gripe nakon toga mogli su se dobiti i bez recepta. Mrtvačnice su pripremane za velik broj umrlih, a vojska je stavljena u pripremu za moguće sukobe koji bi mogli nastati ako nestane lijekova.

No ništa od navedenog nije se dogodilo, a svinjska gripa je u Velikoj Britaniji uzela 251 žrtvu. Upravo je britanski slučaj Wodarg nazvao jednim od 'najvećih medicinskih skandala u povijesti'. 'Imali smo umjerenu gripu i lažnu epidemiju.'

Kaže da je priča o strahu i panici započela prije pet godina, pojavom ptičje gripe. Kao što su vlade u slučaju svinjske gripe nakupovale hrpu cjepiva, prije pet godina ista je stvar bila i s lijekom protiv simptoma gripe tamifluom i cjepivom.


'Vlade su tada potpisivale ugovore s proizvođačima cjepiva u kojima su se unaprijed obavezale na kupnju, ali i preuzimale gotovo svu odgovornost', kaže Wolfgang Wodarg. Proizvođači su ostvarili enormnu zaradu bez ikakvog financijskog rizika. Savršen posao.

U slučaju svinjske gripe glavni okidač za milijunske poslove bilo je proglašavanje pandemije, što je u nadležnosti Svjetske zdravstvene organizacije. Kako bi se to postiglo, farmaceutski lobiji infiltrirali su svoje ljude u WHO i ostale relevantne organizacije, tvrdi Wodarg. Oni su utjecali na to da se definicija za proglašenje pandemije 'omekša'.

'Farmaceuti su izvršili utjecaj na znanstvenike, liječnike i zdravstvene službe diljem svijeta da bi osigurali zaradu', rekao je Wodarg. 'Zbog toga su vlade i državne službe diljem svijeta izložile milijune zdravih ljudi riziku od nepoznatih nuspojava nedovoljno testiranih cjepiva', zaključio je.