osmi tjedan za redom

Pandemija covida-19 popušta u Sjevernoj i Južnoj Americi

03.11.2021 u 17:40

Bionic
Reading

Opada broj zaraza i smrtnih slučajeva od covida-19 u Sjevernoj i Južnoj Americi već osmi tjedan zaredom, objavila je u srijedu Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO) i upozorila da visok postotak hospitaliziranih otpada na necijepljene osobe

U Sjevernoj Americi su sve zemlje izvijestile o manjem broju tjednih zaraza i mrtvih, a primijećen je i značajan pad hospitalizacija u Sjedinjenim Državama i Kanadi, naveo je PAHO. Slična je situacija i u Južnoj i Srednjoj Americi.

Regionalni zdravstveni ogranak Svjetske zdravstvene organizacije objavio je da je potpuno cijepljeno 46 posto stanovništva Latinske Amerike i Kariba, a većina zemalja već je dostigla cilj WHO-a o cijepljenju 40 posto stanovništva do kraja godine.

"Nejednakost cjepiva ostaje najveća prepreka za postizanje naših ciljeva pokrivenosti", rekao je na brifingu Jarbas Barbosa, pomoćnik ravnateljice PAHO-a.

S obzirom na ograničenu zalihu cjepiva, pozvao je vlasti da prioritetne skupine za cijepljenje budu starije osobe, radnici na prvoj liniji i osobe s popratnim bolestima, kako bi ih se zaštitilo i kako bi se spriječio kolaps zdravstvenih sustava.

PAHO preporuča 'booster' doze cjepiva za imunokompromitirane osobe, uključujući pacijente s tumorima, HIV-om, pacijente na kortikosteroidima i primatelje organa.

PAHO je dodao da bi osobe iznad 60 godina, a koje su primile kineska cjepiva Sinovac Biotech i Sinopharm, također trebale primiti 'booster' dozu.