POSLJEDNJI POZDRAV SABORSKIH KONOBARA

'Pamtit ćemo lijepe riječi dok smo vam donosili kavu'

02.10.2012 u 13:08

Bionic
Reading

Dan uoči komemoracije za prekjučer preminulog predsjednika Sabora Borisa Šprema, političari i njegovi kolege i prijatelji i dalje se opraštaju upisujući se u knjigu žalosti koja je otvorena u Saboru

'Upisujem se u knjigu žalosti opraštajući se i time od osobnog prijatelja, jednog dragog, poštenog i nadasve časnog čovjeka koji je bio takav u svim aspektima, i poslovnim, i ljudskim i u politici. To nije lako i to je vrlo rijetko i po tome ga svi koji ga znaju, a naročito koji su s njim bili osobno dobri, pamte i pamtit će ga. Njegova izuzetno rijetka osobina bila je idealizam u politici. Svi znamo da je kod Borisa uvijek prije svega bio njegov politički stav baziran na poštenom, časnom i dobronamjernom odnosu i nikad taj stav nije podređivao političkim okolnostima ili vlastitoj ambiciji', kazao je prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HNS-a Radimir Čačić koji se danas među prvima upisao u knjigu žalosti.

Posljednje zbogom upisom u knjigu žalosti rekao je i predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar koji je kazao da će Borisa Šprema pamtiti i po tome što je i u trenucima 'kada je bilo napeto uspio sačuvati mir, i čak preokrenuti sve u šalu'.

Prisjetio se Lesar i jedne anegdote. 'Negdje dvije godine prije parlamentarnih izbora, ja sam ga počeo oslovljavati s - kolega predsjedniče i uvijek je po neformalnim susretima to bio predmet naše interne šale. Na dan kad je izabran za predsjednika Sabora pozvao me i pitao – jesi to ti znao više od mene ili proričeš sudbinu. Ja sam mu na to uzvratio – ali ti ćeš opet biti predsjednik. Na to me on pitao – na što misliš? Rekoh – doći će vrijeme. Ono što je bila njegova odlika - pokušao je Sabor staviti na nove osnove i drukčiji način rada, to je iznimno važno', prisjetio se Lesar kroz suze.

Anegdote se prisjetio i HNS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh. 'Boris je volio život i bio je veliki veseljak i svi smo se brinuli kada je saznao za bolest, kako će to na kraju izaći. Ta prva bitka koju je bio dobio bila je zapravo kušnja kroz koju je prošao vrlo čvrst i pun energije. I kada je rekao – ja ću pobijediti, doista smo mu svi to vjerovali, jer on je čovjek kojem se vjerovalo na riječ. Kad se pojavio nakon rehabilitacije i terapije, vidjelo se da je pun života bez obzira što je bio oslabio i omršavio, ali znali smo da će to kratko trajati i da će se ponovno vratiti u pogon i tako se i dogodilo. I onda smo ga zezali da je to bio namjeran način da se ode negdje odmoriti i da odmori oči od političara i politike', prisjetio se Beus

Nakon što se upisao u knjigu žalosti Beus je novinarima kazao da će Šprema pamtiti i po tome što je držao do ideala u koje je vjerovao, ali i do javnog poziva kojime se bavio.

'Mislim da je zaslužio da se njegovo ime pamti i spominje i da se od tog sjećanja koje je ostaje za njim može puno toga naučiti. Posebno svi oni koji tek kroče u politiku, na njegovu primjeru mogu vidjeti kako se u politici može biti i častan i pošten čovjek', rekao je Beus

Jutros se u knjigu žalosti upisao i šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren. 'Kratko sam ga poznavao, ali smo brzo uspostavili prijateljski odnos. Uvijek smo imali otvorenu i iskrenu suradnju', upisao je Vandoren.

Zapisom u knjigu žalosti od predsjednika Sabora oprostio se i njegov prethodnik Luka Bebić. 'S velikim poštovanjem prisjećam se 22-godišnjeg poznanstva, suradnje i prijateljstva. Bio je iznimno dobar suradnik i čovjek kojemu je ljudski odnos bio ispred politike', napisao je Bebić.

U knjigu žalosti ujutro se upisao i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. 'Dragi Borise, kao predsjednik Sabora nisi bio samo prvi među nama, nego i jedan od najboljih među nama', upisao je Pupovac.

No nisu samo političari među onima koji se opraštaju od predsjednika Sabora Šprema. Posljednje zbogom došlo je i od saborskih zaposlenika

'Poštovani predsjedniče, vaša vedrina, lijepa riječ i pokoja šala dok bismo vam donosili jutarnju kavu zauvijek će ostati u našim srcima. S poštovanjem i zahvalom, vaši konobari - Jana, Goran i Željko iz kafića na prvom katu', zapisali su u knjigu žalosti saborski konobari koji su Šprema smatrali izuzetnim čovjekom koji je uvijek imao vremena za zafrkanciju i lijepu riječ.


Podsjetimo, predsjednik Sabora Boris Šprem preminuo je u nedjelju ujutro nakon što je izgubio bitku s iznimno malignim oblikom multiplog mijeloma. Bolest je Špremu dijagnosticirana prije godinu i pol dana, i nakon što je bio uspješno podvrgnut endoskopskom zahvatu i dekompresiji sfenoidnog sinusa, bolest se početkom lipnja vratila, ali se tada govorilo samo o 'lokalnom recidivu'. Početkom rujna, kada se Šprem odlučio na put u SAD, iako je bolest već bila uznapredovala, informacije o njegovu stanju, a i same izjave pokojnoga Borisa Šprema bile su nabijene optimizmom. Ipak, predsjednik hrvatskog Sabora izgubio je bitku s izrazito zloćudnom bolešću.

Boris Šprem drugi je visoki državnik koji je preminuo za vrijeme mandata. Nakon što je u nedjelju objavljeno da je preminuo krenule su i pripreme za njegovu sahranu koja će se održati u četvrtak u 12 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj. Šprem će biti pokopan uza sve državne počasti, a četvrtak je Vlada proglasila Danom žalosti. Dan prije, u srijedu, njegovo tijelo bit će dopremljeno iz SAD-a, a u popodnevnim satima državni vrh od Šprema će se oprostiti i komemoracijom u Saboru.

Obitelj preminulog predsjednika hrvatskog Sabora Borisa Šprema zamolila je sve koji to žele da umjesto nadgrobnih vijenaca i cvijeća uplate dobrovoljni prilog u korist KBC-a Zagreb, i to za za Kliniku za pedijatriju, VIII. odjel - Zavod za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju s Referentnim centrom za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju Ministarstva zdravlja te državnim centrom za poremećaje zgrušavanja krvi u djece.

Novac se može uplatiti na žiroračun primatelja dobrovoljnih priloga: Klinički bolnički centar Zagreb, žiroračun: 2360000-1101379818 poziv na broj: 3009.