promjena smjera

Pametno traži ostavku ministra financija Zdravka Marića zbog Agrokora

10.10.2017 u 12:21

Bionic
Reading

Iz stranke Pametno u utorak su zatražili smjenu ministra Zdravka Marića te ustvrdili da Hrvatsku, ukoliko ne promjeni smjer, čeka isti scenarij kao i Agrokor

'Politika je godinama gradila monstruma i sad, dok se svi čude što je isti eksplodirao, ministar Marić prvi treba otići', poručili su iz stranke Pametno, nakon objave revidiranog izvješća Agrokora.

'Korekcija kapitala Agrokora, kako je pokazala revizija, iznosi vrtoglavih 21,7 milijardi kuna, a ti poražavajući brojevi dokaz su katastrofalno lošeg upravljanja, ali i namjerne prijevare. Najveća poruka PWC-ovog izvještaja je da je u Agrokoru potpuno izostao institut korporativnog upravljanja, i to u najvećoj kompaniji hrvatskog gospodarstva. Nisu funkcionirale interne kontrole tvrtke niti nadzorni odbor niti odbor revizora', naglasili su iz te stranke.

Napominju i da su svi financijski i operativni troškovi u stvarnosti sastavni dio Agrokora, vežu se samo uz Agrokor i morali su biti bezuvjetno prikazani u financijskim izvješćima Agrokora. Što se kredita tiče, namjerno je prikazano manje zaduženje od stvarnog, što je oštetilo vjerovnike i sve ostale investitore. To je, nažalost, najvažniji dio za vjerovnike jer su sada projekcije duga dosta veće od onih nakon uvođenja Lex Agrokora

'Toliko je spornih momenata u tom izvještaju, a Hrvatskoj, ukoliko hitno ne promijeni smjer, ne gine isti scenarij kao i Agrokoru', poručila je Maja Vehovec, voditeljica Foruma za gospodarstvo i potpredsjednica stranke Pametno.

Istaknuli su da je razlika između knjigovodstvene i fer, tržišne vrijednosti imovine također krivo navedena.

'Čak su i pozajmice prikazane kao stvarna gotovina što nije bilo točno. Oštećeni su vjerovnici i mogući investitori radi svjesnog prikazivanja veće likvidnosti od stvarne, a pozajmice nikad nisu vraćene. Računovodstvene pogreške su katastrofalne i ukazuju na namjernu prijevaru u cilju obmanjivanja dionika Grupe jer svo vrijeme dojam je kako novca ima više, a zapravo nema. Zato pozivamo institucije da konačno odrade svoj posao i kazneno procesuiraju sve odgovorne, bez iznimki', poručuju iz stranke Pametno. 

Nemoguće je, kažu, da nitko u državnom vrhu godinama nije znao za tako loše stanje. S tolikim korekcijama očito je da je ministar Marić na svojoj poziciji bio svjestan problema u Agrokoru zbog čega bi morao preuzeti odgovornost i nakon ovoga odstupiti, ističu iz stranke Pametno.