ADIO, PAMETI

Palitelji srpske zastave trijezne se na policiji

25.01.2009 u 00:03

Bionic
Reading

Dvojica pijanih muškaraca koji su sinoć u 23.10 sati u šatoru na Trgu bana Jelačića, u kojem se prate utakmice Svjetskog rukometnog provestva, pokušali zapaliti zastavu Republike Srbije trijezne se na policiji, nakon čega će nad njima biti provedena obrada, doznaje se danas u zagrebačkoj PU

ZAGREB - Zastavu je sa stropa, gdje je visjela sa zastavama ostalih zemalja sudionica Prvenstva, skinuo 23-godišnji M. C. i, zajedno sa 32-godišnjim T. K., pokušao je zapaliti upaljačem. U tome ih je spriječio zaštitar, koji ih je izbacio iz šatora, a kad su isto pokušali učiniti i na središnjem zagrebačkom trgu, zaustavili su ih policajci koji su ih i priveli.

Obojica su bili pijani. Kod 23-godišnjaka je utvrđeno 0,94 promila alkohola u krvi, a kod 32-godišnjaka 1,99 promila alkohola u krvi. Smješteni su u posebne prostorije do otrežnjenja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u zagrebačkoj Policijskoj upravi.

Zastava je bila ovješena, kao i sve ostale zastave sudionika Svjetskog rukometnog prvenstva, u šatoru na Trgu bana J. Jelačića. Dok je jedan od njih skidao zastavu, ostali su vikali: 'Srbe na vrbe!' i: 'Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana!' Namjeravali su spaliti zastavu u šatoru, ali kako im to nije uspjelo, izašli su van, gdje ij je u naumu spriječila policija.

Srpsku zastavu kod Arene čuvala je policija

'Zašto to radite, što vam to treba, zar niste mogli kao i svi ostali normalni navijači slaviti pobjedu naših rukometaša uz pjesmu i hrvatski stijeg?!' urlao je na pijane mladiće jedan od interventnih policajaca. Ubrzo su na Trg stigla još dva policijska kombija, a s napadačima je objavljen razgovor, piše Jutarnji list.

Ovim izgredom nastavljen je crni niz neprijateljskog i nasilničkog ponašanja prema gostujućim reprezentacijama na međunarodnom sportskom natjecanju u Hrvatskoj.

U petak poslijepodne u samom centru Zadra bejzbol palicom je pretučen makedonski navijač Kole Popovski te je kamenovan automobil direktora Košarkaškog kluba Hemofarm iz Srbije. Istodobno se srpsku, ali i sve ostale reprezentacije uznemiravalo u zadarskom hotelu lažnim dojavama o bombi.

Najnoviji incident samo je potvrdio crne slutnje da će odluka zadarskog gradonačelnika Živka Kolege da s Narodnog trga zbog (nepoželjne) srpske zastave skine sve zastave zemalja sudionika ovog rukometnog natjecanja samo dodatno raspiriti neprijateljske strasti i dati za pravo pojedincima koji svojim sramotnim ponašanjem nanose veliku štetu Hrvatskoj - organizatorici ove sportske manifestacije.

Kako bi spriječila moguće paljenje i skidanje srpske zastave kod zagrebačke Arene, policija je prije i za vrijeme odigravanja jučerašnjih utakmica stajala ispod jarbola na kojem je bila zastava istočnih susjeda.