Novi Nemiri

Palestinski premijer preživio pokušaj atentata u Gazi

13.03.2018 u 14:42

Bionic
Reading

Palestinski premijer Rami Hamdallah ostao je neozlijeđen nakon detonacije bombe na cesti kojom se kretao njegov konvoj vozila na sjeveru Gaze

Palestinska novinska agencija Wafa izvijestila je kako se dogodio pokušaj atentata na palestinskog premijera Ramija Hamdallaha nedaleko od prijelaza Erez na granici s Izraelom. Prilikom odlaska na otvorenje novog postrojenja za obradu vode detonirana je bomba na cesti kojom se kretao njegov konvoj vozila, prenosi CNN. U incidentu nitko nije ozlijeđen, a Hamdallah je nedugo nakon samog događaja održao govor u kojem je izjavio kako ga ovo neće spriječiti da boravi na prostoru Gaze.

Za napad je optužen Hamas, a glasnogovornik predsjednika Nabil Abu Rudeineh izjavio je kako 'Palestinsko predsjedništvo osuđuje napad i za njega drži odgovornim Hamas, de facto vladajuće u Gazi' te dodao da je ovo napad na zajedništvo palestinskog naroda.

Hamas je odgovorio na optužbe osudom napada, ali i osudom optužbi Predsjedništva te uzvratio kritike na njihov račun.

Mirovni posrednik Ujedinjenih naroda za Bliski istok Nikolaj Mladenov opisao je ovaj napad kao namjeran pokušaj uništenja prilike za mir između suprotstavljenih palestinskih frakcija te iako nije direktno optužio Hamas, dodao je kako su bili odgovorni za sigurnost palestinskih službenika u Gazi.

  • +6
Palestinski premijer Rami Hamdallah preživio atentat u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: Ashraf Amra / apaimages / SIPA

Ovo je treći posjet premijera Hamdallaha pojasu Gaze nakon što je krajem prošle godine uložen veliki trud u pomirenje Hamasa i Fataha, vladajuće palestinske stranke sa Zapadne obale. Nakon desetljeća propalih pokušaja u listopadu je postignut sporazum o formiranju vlade nacionalnog jedinstva iako Hamas još uvijek nije predao oružje, što je jedna od glavnih prepreka na putu do pomirenja. Humanitarna kriza u Gazi i dalje ne jenjava, a situaciju pogoršavaju i mjere vlasti zbog kojih bolnice, postrojenja za obradu vode i ostale ključne ustanove rade ograničeno ili su ugašene. 

Napad se dogodio uoči sastanka u Bijeloj kući, koji je trebao biti održan kasnije tokom dana, a na kojem je trebalo biti govora o prijedlozima SAD-a za mirovni sporazum između Izraelaca i Palestinaca.