vrsna diplomacija

Palestinci šokirani izjavom američkog veleposlanika u Izraelu da Izraelci imaju pravo pripojiti dio Zapadne obale

09.06.2019 u 17:34

Bionic
Reading

Palestinski dužnosnici "najstrože su osudili" izjavu američkog veleposlanika u Izraelu koji je rekao da ta država ima pravo svom teritoriju pripojiti dio okupirane Zapadne obale

Izjava veleposlanika Davida Friedmana pokazuje koliko je američka vlada čvrsto na strani Izraela, priopćilo je u nedjelju palestinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Dodaje se kako ministarstvo razmišlja o podizanju žalbe protiv Friedmana na Međunarodnom kaznenom sudu.

"U stanovitim okolnostima (...) mislim da Izrael ima pravo zadržati dio, ali ne čitavu Zapadnu obalu", palestinski teritorij koji je Izrael okupirao prije više od 50 godina, rekao je američki veleposlanik u Izraelu David Friedman, u razgovoru koji je u subotu objavio američki dnevni list New York Times.

Njegova izjava mogla bi dodatno pojačati protivljenje Palestinaca američkom mirovnom planu koji Washington još ne otkriva.

Palestinci su odbili taj mirovni plan i prije nego su se s njim upoznali jer je administracija Donalda Trumpa uvelike izgubila ugled u njihovim očima zbog mjera koje su ocijenili neprijateljskim prema njima i apsolutno proizraelskim, kao što je premještaj američkog veleposlanstva u Jeruzalem u svibnju 2018. godine, prenosi agencija France Presse.

Friedmannovu izjavu osudila je i izraelska protukolonizacijska nevladina organizacija "Mir odmah" ocijenivši da Trump treba opozvati Friedmana ako želi da njegovi mirovni napori budu vjerodostojni.

  • +8
Pojas Gaze - prosvjed Palestinaca Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

"Američki predsjednik treba narediti Friedmanu da još večeras spakira kovčege ako želi biti častan posrednik", ocijenila je nevladina organizacija u priopćenju objavljenom na Twitteru.

"S prijateljima kao što je američki veleposlanik David Friedman kome trebaju neprijatelji?", upitao se "Mir odmah".

Izraelska kolonizacija okupirane Zapadne obale i anektiranog istočnog Jeruzalema, nezakonita po međunarodnom pravu, provodila se u vrijeme svih izraelskih vlada od 1967.

Ondje živi više od 600.000 izraelskih doseljenika koji nerijetko ulaze u sukob s gotovo 3 milijuna Palestinaca.