'zločinački pakt'

Palestinci i Iran osuđuju sporazum s Izraelom i optužuju UAE-a za izdaju

13.08.2020 u 22:02

Bionic
Reading

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i visoki iranski dužnosnik osudili su u četvrtak izraelski sporazum s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), optuživši Abu Dhabi da je izdao Palestince potpisujući pakt koji je u službi 'cionističkih zločina'

'Palestinsko vodstvo odbacuje i osuđuje trilateralnu iznenadnu objavu UAE-a, Izraela i SAD-a', rekao je Nabil Abu Rudeineh, Abbasov savjetnik.

Čitajući izjavu ispred Abbasova ureda u Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali, Abu Rudeineh je istaknuo da je sporazum 'izdaja Jeruzalema, Al-Aqse i palestinske borbe'.

Visoki iranski dužnosnik procijenio je da sporazum neće donijeti mir u regiji.

'Novi pristup UAE-a normalizaciji veza s izmišljenim, kriminalnim Izraelom ne pridonosi miru i sigurnosti, nego je u službi cionističkih zločina', napisao je na Twitteru Hossein Amir-Abdollahian, zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova.

'Ponašanje Abu Dhabija nema opravdanja i okreće leđa palestinskoj borbi. Uz takvu stratešku grešku, UAE će progutati cionistička vatra', dodao je.

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su u četvrtak uz posredovanje Sjedinjenih Država povijesni dogovor koji će dovesti do pune normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja.

U zajedničkoj izjavi američkog predsjednika Donalda Trumpa, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i prestolonasljednjika Abu Dhabija Mohammeda Al Nahyana stoji kako se nadaju da će 'povijesni preokret pridonijeti uspostavi mira na Bliskome istoku'.

Prema dogovoru, Izrael je suspendirao planove za pripojenje velikog područja Zapadne Obale, rekli su visoki dužnosnici Bijele kuće.

Izrael dosad nije imao diplomatske odnose sa zaljevskim zemljama. No, do neformalnih razgovora došlo je zbog zajedničke bojazni od jačanja iranskog utjecaja u regiji.