ČEKA SE PREDSJEDANJE BIH

Palestinci će tražiti priznanje države od Vijeća sigurnosti

29.12.2010 u 12:23

Bionic
Reading

Palestinci će početkom siječnja zatražiti od Vijeća sigurnosti UN-a da prizna neovisnu palestinsku državu, izjavio je u srijedu jedan visoki palestinski dužnosnik

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat rekao je novinarima u gradu Jerihonu na Zapadnoj obali da Palestinci planiraju početkom siječnja podnijeti Vijeću sigurnosti prijedlog u kojem će zatražiti priznavanje neovisne palestinske države na teritoriju koji je okupirao Izrael 1967. godine.

Čekamo da Bosna i Hercegovina preuzme predsjedanje Vijećem sigurnosti', rekao je Erekat izrazivši nadu da SAD neće staviti veto na taj prijedlog te da će zemlje kao što su Japan, Koreja, Novi Zeland i Australija priznati palestinsku državu.

Otkada su propali kratkotrajni izravni pregovori s desničarskom izraelskom vladom premijera Benjamina Netanyahua 2. listopada, mjesec dana nakon što su pokrenuti u Washingtonu, Palestinci su u više navrata upozoravali da će prijeći na 'druge diplomatske opcije' izravnim pregovorima ako Izrael ne prihvati njihov uvjet za potpuno zamrzavanje gradnje židovskih naselja i tako omogući obnovu izravnih pregovora.

'Izraelska vlada je suočena s međunarodnom izolacijom s kakvom nije prije bila suočena', i to zahvaljujući naporima palestinskog vodstva i predsjednika Mahmuda Abasa, rekao je Erekat.

Ove su godine Palestinu u granicama iz 1967. priznale južnoameričke države Brazil, Argentina, Bolivija, Ekvador i Venezuela