IZRAEL PRIZNAO:

Palestina danas ulazi u UNESCO

31.10.2011 u 14:38

Bionic
Reading

Izraelski veleposlanik pri Organizaciji UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) priznao je da će tijekom današnjeg dana Palestina postati članicom te organizacije.

"Kad završe govori bit će glasovanje i Palestinci će pobijediti", priznao je Nimrod Barkan. "To je računica koju mi znamo", dodao je.

Opća konferencija UNESCO-a danas odlučuje o palestinskom zahtjevu za punopravnim članstvom. Za prijem nove članice potrebne su dvije trećine glasova od 193 zemalja članica UNESCO-a. Izvršni odbor organizacije već je ranije podržao palestinskih zahtjev.

Prijem Palestine u UNESCO mogao bi izazvati tešku krizu unutar organizacije budući da je SAD, koji agenciji daje 22 posto njezina proračuna, zaprijetio da će prestati uplaćivati novac u tom slučaju. UNESCO bi tako već za ovu godinu dobio 70 milijuna dolara manje. Dva američka zakona iz 90-ih zabranjuju Washingtonu da financira bilo koju specijaliziranu agenciju UN-a koja prihvati Palestince kao stalnu članicu i "nema nikakvih izgleda da republikanski američki Kongres izmijeni taj zakon", priznaje UNESCO.

Izraelci su najavili da će i oni postupiti jednako. "Bez izraelskog i posebno bez američkog doprinosa, koji puni gotovo četvrtinu blagajne, UNESCO-u će biti nemoguće ispuniti svoje zadaće", kazao je Barkan.