RADIMIR ČAČIĆ TVRDI

Palarić krši zakon kako bi se domogao Ustavnog suda

29.06.2009 u 12:32

Bionic
Reading

Ljut je bio Radimir Čačić, predsjednik HNS-a, na konferenciji za novinare u prostorijama stranke u Zagrebu koju je sazvao povodom odluke Središnjeg državnog ureda za upravu kojom je u Sisačko-moslavačkoj županiji, u kojoj su se nakon lokalnih izbora konstituirale dvije skupštine, dao za pravo onoj koju je formirala koalicija okupljena oko HDZ-a uz pomoć tri odmetnuta HNS-ova vijećnika

'Državni tajnik Antun Palarić se u svojoj oduci poziva na stari statut HNS-a za koji je i on sam potvrdio da više ne vrijedi dopisom našoj stranci. Zamislite tu vrstu bezobrazluka i bahatosti da državni tajnik donosi odluke na osnovi statuta koji više ne vrijedi', zagrmio je Čačić. Prema novom statutu, mandati se nalaze u posjedu stranke, a ne vijećnika te ih samo predsjednik stranke može svojim potpisom prenijeti na druge osobe. To, prema Čačićevim riječima, nije bio slučaj u Sisačko-moslovačkoj županiji gdje je Darinko Dumbović samovoljno predložio zamjenske vijećnike, bez valjanog opunomoćenja predsjednika stranke, te se ovdje zbog toga radi o protuzakonitom djelovanju.

'Ovako, mogao bi doći bilo tko s ceste i bilo koga u bilo kojoj stranci predložiti za vijećnika te bi to postalo pravomoćno kada bi to državni tajnik potvrdio', zavapio je predsjednik HNS-a. On smatra da se na ovakav način Palarić pokušava domoći mjesta ustavnog suca.

Palarićev dopis HNS-u kojim je potvrdio da stari statut stranke više ne vrijedi

'Hrvatska je zemlja u kojoj se do položaja ustavnog suca ne dolazi uspješnom karijerom i biografijom, već dodvoravanjem vladajućoj stranci. Ovo je zemlja u kojoj je moguće da se za istu stvar HDZ-ovu saborskom zastupniku potvrdi mandat, a HNS-ovu oduzme. Ovo je zemlja u kojoj se ustavni suci biraju protuzakonito, za što postoji pisana presuda upravnog suda, ovo je zemlja u kojoj se smjenjuju ravnatelji policije koji su se drznuli barem pokušati raditi svoj posao, a to sve ministar policije, koji je jedini nadležan za njegovu smjenu, sazna iz novina, i to sve, naravno, u režiji stranke koja sebe poistovjećuje s državom i zakonom', smatra Radimir Čačić.

Na novinarsko pitanje očekuje li da se nešto slično dogodi i u Velikoj Gorici gdje HDZ ima gradonačelnika, ali ne i većinu u Gradskom vijeću, odgovorio je da je sve moguće u ovoj zemlji.

'Ne postoji razina na kojoj HDZ nije spreman kršiti zakon ako mu je to u interesu', zaključio je Čačić.