U ŠPANJOLSKOJ

'Pala' provalnička banda iz bivše SFRJ

04.06.2009 u 12:21

Bionic
Reading

Policija u Madridu i Tarragoni uhitila je 42 člana kriminalne skupine iz zemalja bivše Jugoslavije, među njima i Hrvatske, koja je opljačkala najmanje šest kilograma nakita i 200.000 eura provalom u više od 500 stanova u regiji, prenijeli su u četvrtak španjolski mediji.

Policija vjeruje da je skupina počinila više od 500 provala u zadnjih godinu dana, a službeno su optuženi za 90, piše dnevnik El Pais.

Uhićeni u sklopu "operacije Jugoslavije" bili su specijalizirani za provale u stanove, a posljednjih mjeseci djelovali su najviše na području pokrajina Toledo, Cuenca i Guadalajara, piše list El Mundo pozivajući se na policijske izvore.

Policajci su u operaciji pronašli 200.000 eura u novčanicama od 500 eura, a više od 6 kilograma nakita otkrili su detektorima metala u vrtu jedne kuće u kojoj su živjeli neki članovi.

Svi uhićeni bili su kažnjavani, a dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije(Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije), objavila je policija i dodala da su s uhićenima živjela 33 maloljetnika, za koje je zasad skrb preuzeo za to nadležni centar.

Istraga, u kojoj je sudjelovalo 240 policajaca, počela je krajem siječnja otkako se pratila ta organizacija za koju se vjeruje da svoje ogranke ima u Francuskoj, Italiji te Portugalu.

Šef policije koji je vodio operaciju, Dionisio Martin, istaknuo je da skupina imala vrlo čvrst hijerarhijski ustroj, vrlo strogo podijeljene uloge i poslovala je uz velike mjere sigurnosti.

Najniže pozicije zauzimalo je 18 ili 19 žena, Romkinja, a upravo su one ulazile u stanove.

Opljačkanu robu prali su kroz ilegalne aktivnosti, kupnjom nekretnina u Tarragoni i kroz međunarodne transakcije.

Šefovi organizacije posjedovali su goleme kuće i svaki gotovo sedam skupih automobila, piše El Pais.

Provale i pljačke obavljali su u doba radnog vremena u stanovima srednje ili niže klase, jer su slabije zaštićeni pa je lakše provaliti.

Mediji prenose i policijske pozive građanima da im se obrate, a na web stranici policije moći će pogledati fotografije ukradenih predmeta, posebice više od 2.000 komada ukradenog nakita.