POLITIČKA KRIZA

Pala Pahorova vlada!

20.09.2011 u 19:04

Bionic
Reading

Slovenski parlament izglasovao je nepovjerenje manjinskoj vladi premijera Boruta Pahora. Za nepovjerenje je glasovao 51 zastupnik, a za povjerenje 36

Nakon maratonske osmosatne sjednice slovenski je parlament izglasovao nepovjerenje manjinskoj vladi Boruta Pahora koja je državu vodila posljednje tri godine. Na početku sjednice, koja je imala samo jednu točku dnevnog reda, sam je Pahor ustvrdio da je njegova vlada radila dobar posao te da je njegovo smjenjivanje u ovome trenutku najgore rješenje.

'Kada sam došao na mjesto premijera, situacija u državi bila je mnogo gora nego što se to očekivalo. Slovenija nije bila spremna za recesiju, odnosi sa susjednim državama bili su na katastrofalno lošoj razini. Gospodarstvo se sada oporavlja, iako ova kriza nije bila utrka na stotinu metara kako su mnogi predviđali nego maraton koji još uvijek traje. Na međunarodnoj sceni Slovenija sada ima puno veći ugled nego prije tri godine. Odnosi sa susjedima znatno su se popravili, a pogotovo s Hrvatskom.

Jasno mi je da davanje povjerenja manjinskoj vladi koja nema iza sebe većinu u Parlamentu nije popularan potez, ali to je još uvijek bolje nego Sloveniju ostaviti bez ikakve vlade u ovim vremenima', rekao je Pahor zastupnicima u svom uvodnom govoru.

Ipak, koliko god njegove riječi zvučale čvrsto i obećavajuće, članovi oporbe Sloveniju vide u nešto drukčijem svjetlu. Prema njihovim tvrdnjama, državu je u posljednje tri godine premrežio kriminal i korupcija u kojemu su, kako tvrde oporbenjaci, sudjelovali i vladajući političari.

'Slovenija se pretvorila u policijsku državu, ali takvu da njezina policija hvata samo kradljivce bureka. Velike ribe nitko ne dira', rekao je u parlamentarnoj raspravi Zmago Jelinčić, predsjednik oporbenog SNS-a.

Kako je odmicala rasprava, bilo je sve jasnije da Pahorova vlada neće dočekati kraj parlamentarne sjednice. Manjinskog premijera napustili su gotovo svi, pa je pri glasovanju za potporu dotadašnjoj vladi ruke diglo samo 36 zastupnika, dok je 51 glas išao za izglasavanje nepovjerenja. Uz Pahora je do samoga kraja ostao i LSD čija je predsjednica Katarina Kresal nedavno podnijela ostavku na mjesto ministrice unutarnjih poslova.

'Ne osjećam nikakvu gorčinu, pun sam vjere. U svakom slučaju, stavit ću svoje iskustvo i znanje u dobrobit naše države kojoj se stavljam na raspolaganje', izjavio je Pahor neposredno nakon izglasavanja nepovjerenja njegovoj, sada već bivšoj vladi.

Pahor optimističan kao Sadam u posljednjim danima vladavine

Što oporba misli o Pahoru i njegovu prilično optimističnom govoru, najbolje govori status Twitter-profila Janeza Janše. On je, još u vrijeme dok Pahor nije ni sišao s govornice, na društvenoj mreži usporedio posljednje trenutke Pahorove vlade s posljednjim trenucima Sadama Huseina.

–'Sjeća li se itko posljednje konferencije za novinare Sadamova ministarstva informiranja tijekom intervencije u Iraku? I oni su tada optimistično najavljivali pobjedu, iako su upravo toga trenutka američki tenkovi ulazili u predgrađa Bagdada. Upravo takav je i Pahorov govor, pun je optimizma bez pokrića', napisao je na Twitteru Janez Janša