AFERA FIMI MEDIA

Pala optužnica za korupciju u HAC-u!

28.06.2012 u 16:07

Bionic
Reading

Zbog probijanja zakonskih rokova, Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbacilo je u četvrtak optužnicu Županijskog državnog odvjetništva protiv četvorice bivših direktora u HAC-u i ARZ-u u slučaju poznatom kao 'Fimi medija HAC', javlja Jutarnji list

Kao što se već nagađalo da bi probijanje rokova moglo biti razlogom pada optužnica, danas je Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda kojim je predsjedavao Marijan Garac odbacilo je optužnicu Županijskog državnog odvjetništva protiv četvorice bivših direktora u HAC-u i ARZ-u u slučaju poznatom kao 'Fimi medija HAC', smatrajući da je državno odvjetništvo prekasno podignulo optužnicu probivši time zakonske rokove.

Ako ovu odluku potvrdi i Vrhovni sud, kojemu se državno odvjetništvo može žaliti, to de facto znači da bi svi slučajevi proizašli iz osnovnog predmeta Fimi media mogli pasti u vodu, tvrdi Jutarnji list

Podsjetimo, direktore u HAC-u i ARZ-u, Marija Crnjaka, Juricu Prskala, Josipa Sapunara i Zlatka Korpara, Županijsko državno odvjetništvo je teretilo da su na račun tvrtke Fimi media Nevenke Jurak, mimo redovne procedure, isplatili oko devet milijuna kuna namijenjenih crnoj blagajni HDZ-a.


Međutim, osim ovoga slučaja, postoje još dva predmeta koja su u gotovo identičnom statusu, a riječ je o slučaju Fonda za zaštitu okoliša, gdje je optužen bivši predsjednik Vinko Mladineo, a tereti ga se za iznos od oko dva milijuna kuna. Također, tu je i slučaj Fimi medija MUP, gdje je optužen bivši ministar Ivica Kirin kojega se tereti za štetu od oko 16 milijuna kuna.

Osnovna argumentacija obrane, koju je Sud prihvatio bila je da je USKOK, koji je vodio istragu, propustio produžiti rokove i protiv ostalih okrivljenika u slučaju Fimi media i umjesto toga ih je produljio samo protiv osnovne skupine predvođene Mladenom Barišićem, Ivom Sanaderom i drugima.

Branitelji okrivljenika, Željko Žganjer, Ana-Marija Gospočić i Veljko Miljević zadovoljni su sudskom odlukom, a Županijsko državno odvjetništvo najavilo je žalbu.