ujedinjeni s europom

Pala odluka: Hrvatska zatvara zračni prostor za ruske zrakoplove

27.02.2022 u 15:17

Bionic
Reading

Nakon što je gotovo pola Europske unije zatvorilo zračni prostor za ruske zrakoplove, odluku da ne dopusti dolazak ruskih zrakoplova donijela je i Hrvatska, doznaje tportal

To je na konferenciji za medije potvrdio i premijer Andrej Plenković.

'Vlada je donijela političku odluku da ćemo zabraniti letove za naš zračni promet ruskim avionskim kompanijama. Danas će biti politička rasprava o toj temi gdje će sudjelovati ministar Grlić Radman. Donijet ćemo odgovarajuće odluke i na razini EU-a. Donijet ćemo odluku o provedbi restriktivnih mjera koje će se s obzirom na dinamičnu situaciju u Ukrajini baviti ovom temom na dnevnoj razini', rekao je premijer.

Hrvatska se priključila svojim kolegama u Europi i donijela odluku da se za ruskim zrakoplovnim kompanijama zabrani korištenje hrvatskog zračnog prostora, doznaje tportal. Odluka se odnosi i na privatne ruske zrakoplove.

Ranije u nedjelju to su napravile Francuska, Belgija, Španjolska, Nizozemska, Irska, Italija, Njemačka, Island te Švedska, Danska i Finska. Europskim državama u zatvaranju zračnog prostora za ruske zrakoplove pridružila se u nedjelju popodne i Kanada.

'Naše europsko nebo je otvoreno nebo. Otvoreno je za one koji povezuju ljude, a ne za one koji pokreću brutalnu agresiju', napisao je na Twitteru belgijski premijer Alexander De Croo.

Zabranu za ruske zrakoplove, odnosno prvo za zrakoplove Aeroflota uvela je prvo Velika Britanija, kojoj je taj potez bio u prvom paketu sankcija. Nakon toga svoje su nebo za ruske zrakoplove zatvorile Poljska, Češka, baltičke države, Slovenija, Rumunjska i Bugarska.

Zabrana znači da ruski zrakoplovi neće moći nadlijetati niti slijetati u državama koje su zatvorile zračni prostor. Jednako tako, ruski zrakoplovi morat će obilaziti zabranjene zone kako bi došli do svoje destinacije, zbog čega će se i vrijeme leta produžiti.

Rusija je već odgovorila istim mjerama nekim državama koje su zatvorile svoj zračni prostor, pa je za očekivati i da će ruski zračni prostor biti zatvoren za hrvatske zrakoplove.

Neki od najvećih zračnih prijevoznika EU-a, uključujući njemačku Lufthansu, nizozemski KLM i poljski LOT, otkazali su svoje letove za Rusiju.