RASPUŠTEN PARLAMENT

Pala kanadska vlada, prijevremeni izbori u svibnju

26.03.2011 u 17:49

Bionic
Reading

Kanadski premijer Stephen Harper u subotu izjavio da će se prijevremeni parlamentarni izbori održati 2. svibnja, pošto je dan prije u parlamentu srušena njegova manjinska vlada

"S obzirom na jučerašnji razvoj događaja, sastao sam se s generalnim guvernerom Davidom Johnstonom koji je prihvatio prijedlog o raspuštanju parlamenta", rekao je Harper, čelnik Konzervativne stranke.

Njegova vlada je u petak izgubila glasovanje o povjerenju jer Harper nije izložio potpune financijske pojedinosti svog predloženog strožeg zakona za borbu protiv kriminala, novog poreznog zakona i planova da se kupe nevidljivi američki borbeni zrakoplovi.

Glasovanje o povjerenju inicirala je glavna oporbena Liberalna stranka, a uz nju su stale ljevičarska Nova demokratska stranka i Blok za Quebec. Uspjele su prikupiti 156 glasova, nasuprot Harperovih 145, za rušenje vlade.

Ovo će biti četvrti parlamentarni izbori u Kanadi u sedam godina. Harper je premijer od 2006. i dva je mandata bio na čelu manjinskih vlada.

Po mišljenju analitičara, udružena kanadska oporba izložila se velikom riziku ovim potezom, jer bi prema ispitivanjima javnoga mnijenja Harperovi konzervativci mogli ponovo pobijediti na izborima.