JOŠ JEDAN MEHSUD

Pakistanski talibani izabrali novog vođu

22.08.2009 u 17:48

Bionic
Reading

Istaknuti zapovjednik pakistanskih talibana Hakimula Mehsud, bliski suradnik nedavno ubijenog talibanskog vođe Bejtulaha Mehsuda, izabran je za novog vođu talibanskih snaga u Pakistanu, priopćio je u subotu talibanski dužnosnik Baht Zada.

Mehsud je rekao kako je Mehsuda za novog zapovjednika izabralo 42-člano talibansko vijeće, tzv. šura, na sastanku u planinskoj pokrajini Orakzai na sjeveruzapadu Pakistana uz granicu s Afganistanom.

Talibani tvrde da njihov dosadašnji vođa Bejtulah Mehsud nije ubijen u američkom napadu 5. kolovoza nego je bolestan, zbog čega mu je izabran nasljednik. Dosada, međutim, nisu pružili nikakav dokaz da je Bejtulah još živ.

"Potvrđujem da je šura u petak ... izabrala Hakimulu Mehsuda za novog zapovjednika talibana", rekao je Zada, kako prenosi AP. Dodao je kako je odluka bila jednoglasna i kako "će sada prestati sva govorkanja o neslaganju među talibanima. Jer neslaganja nikad nije ni bilo", naglasio je Zada.

Hakimula Mehsud star je 28 godina i dosad je bio vojni zapovjednik pakistanskog talibanskog pokreta u tri plemenske regije. Na glasu je kao najrigidniji i najoštriji suradnik dosašnjeg zapovjednika Bejtule Mehsuda. Obojica su iz plemena Mehsud, pa kao i svi iz tog plemena imaju isto prezime.