iz punjaba

Pakistanski parlament izabrao Šarifa za novog premijera

11.04.2022 u 15:14

Bionic
Reading

Pakistanski parlament izabrao je u ponedjeljak 70-godišnjeg Šebaza Šarifa, mlađeg brata bivšeg premijera Navaza, za novog premijera, umjesto smijenjenog Imrana Khana

Šarif je dobio potporu 174 od 342 zastupnika, objavio je predsjednik parlamenta Ayaz Sadiq.

Novoizabrani premijer će sada formirati novu vladu koja će voditi zemlju do kolovoza 2023., nakon čega slijede opći izbori.

Šarif (70), 23. po redu pakistanski premijer, malo je poznat izvan svoje zemlje, u kojoj ima reputaciju učinkovitog činovnika i upravitelja, više nego političara, a mlađi je brat Navaza Šarifa, koji je bio premijer u tri navrata.

Donji dom pakistanskog parlamenta u nedjelju je glasao za smjenu s dosadašnje dužnosti premijera Imrana Khana, odluka je donesena nakon gotovo 14-satnih razmirica između članova oporbe i Khanove vladajuće stranke, a inicijativu oporbe, kao njen kandidat za premijera, predvodio je upravo Šebaz.

Analitičari kažu da Šebaz, za razliku od Navaza, uživa prijateljske odnose s pakistanskom vojskom, koja tradicionalno kontrolira vanjsku i obrambenu politiku te južnoazijske zemlje od 220 milijuna ljudi, koja posjeduje nuklearno naoružanje.

Pakistanski generali tri puta su bili izravno uključeni u rušenje civilnih vlada, a niti jedan premijer nije završio puni petogodišnji mandat od 1947. godine i stjecanja neovisnosti Pakistana od Britanije, podsjeća Reuters.

Šebaz je najpoznatiji po svom izravnom i učinkovitom upravljačkom stilu, koji je prezentirao kao glavni ministar najmnogoljudnije pakistanske pokrajine Punjab, kada je blisko surađivao s Kinom na ambicioznim infrastrukturnim projektima financiranima od strane Pekinga.

Šebaz je u prošlotjednom intervjuu rekao da su dobri odnosi sa Sjedinjenim Državama ključni za Pakistan, što je u suprotnosti s Khanovim antagonističkim odnosom s Washingtonom.