ZBOG KATASTROFALNIH POPLAVA

Pakistan ublažio proslavu nezavisnosti

14.08.2010 u 19:56

Bionic
Reading

Zbog katastrofalnih poplava zbog kojih su u Pakistanu bez krova nad glavom ostali milijuni stanovnika, gospodarstvo je stradalo, a uzdrmana je i politička stabilnost koja je veoma potrebna Sjedinjenim Državama u borbi protiv terorizma, Islamabad je u subotu ublažio obično bučnu proslavu Dana nezavisnosti

Dužnosnici su otkazali proslavu s vatrometom koji se inače održava 14. kolovoza u ponoć i obilježava godišnjicu dana kad je 1947. Pakistan proglasio nezavisnost od Britanije.

No pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani sudjelovao je na jutarnjoj svečanosti podizanja zastave, a televizije su emitirale priloge o ranim godinama te južnoazijske države.

Očekuje se da državno čelništvo provede veći dio dana u posjetima poplavljenim područjima, a i glavni tajnik Ujedinjenih naroda stiže u nedjelju u posjet Pakistanu.

Meteorolozi najavljuju nove padaline. Poplave koje su poremetile živote 14 milijuna ljudi, što je osam posto ukupnoga broja stanovnika Pakistana, posljedica su izuzetno obilnih monsunskih kiša. Krenule s s planinskoga sjeverozapada zemlje i uništile stotine tisuća kuća i oko 1,7 milijuna jutara poljoprivredne zemlje.

Na jugu Pakistana rijeka Ind sad je ponegdje široka i 25 kilometara, što je 25 puta više nego u normalnoj monsunskoj sezoni.

Ujedinjeni su narodi zatražili hitno skupljanje 460 milijuna dolara humanitarne pomoći, ali dužnosnici kažu kako će Pakistanu trebati milijarde za obnovu kad se voda povuče.