I DALJE NA ISPITIVANJU

Pakistan ne zna što s Bin Ladenovim ženama i djecom

08.05.2011 u 19:50

Bionic
Reading

Pakistanska vlada priopćila je danas da i dalje drže tri Bin Ladenove žene i djecu radi ispitivanja te da zasad nijedna zemlja nije zatražila njihovo izručenje, prenosi AP. Brat najmlađe Bin Ladenove žene Amal, Walid Asadah, kazao je za londonski list da pokušavaju stupiti u kontakt s pakistanskim vlastima

'Kontaktirali smo s pakistanskim veleposlanstvom u Jemenu i veleposlanik nam je obećao da ćemo vrlo brzo dobiti povratnu informaciju o Amal. Naš zadnji kontakt s njom bio je prije pet godina, ali ni tada nismo znali gdje se nalaze. Ne znamo ni koliko imaju djece, osim što smo dobili informaciju da imaju kćer Safiyu', kazao je Waild.


Iako se u javnosti spekuliralo da je prvi čovjek Al-Qa’ide brak sa 27 godina mlađom Amal, s kojom se nikad prije nije vidio, platio silnim bogatstvom, Bin Ladenov prijatelj Muhamed Said za londonske je dnevne novine Al Shark al Awsat izjavio: 'Nije istina da je Osama bin Laden kupovao žene preko kataloga. On je volio djecu, a Amal mu je kao prava muslimanka savršeno odgovarala. Ona nikada nije napustila svog muža i bila mu je vjerna do posljednjeg dana. Iako se prije braka nisu poznavali, svi znamo koliko je Amal bila sretna kad su joj roditelji rekli da će se udati za Osamu bin Ladena. Sama je rekla da joj je srce prestalo kucati od sreće kad je čula da će se udati za Osamu bin Ladena.' 

A da je tako, potvrđuju i mnogi svjedoci skromnog vjenčanja između Amal i Bin Ladena, koji pamte svadbenu karavanu koja je mladu nevjestu, po jemenskim običajima, prevezla iz pokrajine App do Pakistana, odakle su je pripadnici talibana i Al-Qa’ide prevezli do Kandahara u Afganistanu, gdje je, pak, bilo glavno Al-Qa’idino uporište.

Amal je, naime, unatoč velikoj razlici u godinama i činjenici da će uz budućeg muža morati živjeti u vječnoj ilegali, bila presretna zbog udaje za Osamu bin Ladena, jer je od malih nogu bila odgajana po načelima ekstremnog islama kakav je propovijedao upravo Bin Laden.

Osama bin Laden imao je pet žena; prvi brak sklopio je 1974. s Najwom Ghanem i iz tog braka ima 11 djece, drugi brak skopio je 1983. s Khadijom Sharif, koja mu je rodila troje djece, treći brak bio je 1985. s Khairiyom Saber, a četvrti brak sklopio je 1987. sa Siham Saber, s kojom je imao četvero djece. Peti i posljednji brak sklopio je 1999. s Amal.