U SLOVENIJI UZAVRELO

Pahoru se 'drma stolica', Janša želi izbore

06.06.2011 u 20:45

Bionic
Reading

Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša u ponedjeljak je premijera Boruta Pahora ponovno pozvao da omogući održavanje prijevremenih izbora.

'Ostavka premijera i odlazak ove vlade prvi su nužni korak da se dođe do prijevremenih izbora', rekao je Janša novinarima, osokoljen rezultatima nedjeljnog referenduma. Na referendumu su slovenski birači s uvjerljivih 72 posto odbili prijedlog mirovinske reforme i još dva zakona što ih je predložila Pahorova vlada, a parlament u sadašnjem sastavu potvrdio.

Janša
je tijekom predreferendumske kampanje pledirao protiv mirovinske reforme, tvrdeći da ona u sadašnjem trenutku nije prioritet, ali da je Pahorova vlada nesposobna zaustaviti sve veći proračunski manjak i rast javnoga duga, te da mora otići i omogućiti prijevremene izbore.

Prijevremeni izbori nisu strani niti stranci Zares koja još uvijek podržava Pahorovu vladu, ali se zalaže za njenu rekostrukciju, kako bi se mogla suočiti s reformama i djelovati efikasnije. Predsjednik te stranke Gregor Golobič je kao ministar znanosti i obrazovanja premijeru Borutu Pahoru ponudio ostavku, ali do daljnjega ostaje na ministarskom mjestu.

Slovenski mediji navode da Golobič u situaciji kad je Pahorova koalicija izgubila većinu u parlamentu, ali i povjerenje većeg dijela birača razmišlja o prijelaznoj vladi s novim mandatarom koji bi Sloveniju vodio do redovnih izbora 2012.

U razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV Golobič je rekao da mu nije strana niti ideja o izvanrednim parlamentarnim izborima, ali ne "po receptu" Janše kojemu političke napetosti u sadašnjem trenutku odgovaraju po načelu "što gora politička situacija, to bolje za oporbu".

Prije eventualne odluke o prijevremenim izborima bile bi nužne ustavne promjene koje bi omogućile da predsjednik republike dobije veće ovlasti u slučaju političke krize, a bez toga prijevremeni izbori ne bi imali smisla, rekao je Golobič.

Slovenski mediji navode da će se konzultacije glavnih političkih aktera u Sloveniji nastaviti do kraja tjedna kada bi situacija mogla postati jasnija.

Kako se najavljuje, kritičan dan mogla bi biti srijeda, kada će o postupcima svojih stranaka odlučivati Pahorovi koalicijski partneri, stranka Zares i Liberalni demokrati (LDS).

S pažnjom se očekuje što će o nastaloj situaciji reći i predsjednik države Danilo Tuerk koji će svoje viđenje položaja sadašnje vlade u utorak iznijeti na konferenciji za novinare.

Slovenski mediji navode da su Socijalni demokrati (SD) na sastanku sa svojim predsjednikom i premijerom izrazili potporu Pahoru i u sadašnjoj situaciji, te odbacili nagađanja da traže novog mandatara.

Nagađanja da se sam vidi u toj ulozi zanijekao je u ponedjeljak u izjavi novinarima i ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič, rekavši da o tome ni s kim nije razgovarao i da se ne namjerava uključiti niti u jednu političku stranku.

Premijer Borut Pahor prije toga je u ponedjeljak na konferenciji za novinare odbacio aluzije o mogućem odlasku svoje vlade i raskidu koalicije sa strankom Zares i Liberalnim demokratima, a najavio je i novi pokušaj razgovora sa sindikatima o varijanti mirovinske reforme koja bi bila prihvatljiva, a istodobno održavala stabilnost mirovinskog sustava.

Pahor je ocijenio da bi destabilizacija vlade u ovom trenutku bila slabo rješenje za Sloveniju s obzirom na ponovni gospodarski rast, te upozorio da je potrebno izbjegavati "politički nepametne" poteze.

Sadašnji slovenski ustav praktički onemogućava raspuštanje parlamenta i sazivanje prijevremenih izbora, osim u slučaju da parlament premijeru i vladi izrekne nepovjerenje i u tri pokušaja ne uspije izabrati novog mandatara privremene vlade.