ČUVANJE PREMIJEROVIH LEĐA

Pahorovi socijaldemokrati napali koalicijske partnere

09.06.2011 u 15:14

Bionic
Reading

Socijalni demokrati (SD) kao najjača stranka u slovenskoj koalicijskoj vladi i dalje inzistiraju da na njenom čelu treba ostati Borut Pahor, doznaje se u četvrtak u toj stranci

Pozive stranke Zares i Liberalnih demokrata (LDS) da se Pahor povuče i tako omogući 'temeljitu rekonstrukciju vlade', koja bi nakon pada mirovinske reforme na referendumu vratila povjerenje birača i učinkovitije vladala do redovnih parlamentarnih izbora 2012., potpredsjednik SD-a Igor Lukšič u četvrtak je označio 'nedoličnim i nedemokratskim' potezom koji bez potrebe priziva političku krizu koja bi mogla štetiti državi.

'Stranka se već izjasnila o potpori predsjedniku vlade i to se nije promijenilo', rekao je Lukšič u četvrtak novinarima pred redovnu sjednicu vlade u kojoj je ministar za osnovno školstvo i sport.

Time je komentirao aluzije predsjednika stranke Zares Gregora Golobiča da i u stranci čiji je predsjednik Pahor razmišljaju o promjeni svoje dosadašnje potpore Pahoru i prijetnju te stranke da će se, u slučaju da do rekonstrukcije vlade ne dođe, povući iz vlade u roku dva iduća tjedna.

'Kao najveća stranka u vladi imamo i najveću odgovornost jer moramo voditi brigu o državi', rekao je Lukšič, dodajući da bi ostavka premijera i vlade imali negativne reperkusije za državu.

'Događaji u unutarnjoj politici odražavaju se na položaj Slovenije na međunarodnom tržištu, osobito bankarskom. Ne postoji nijedan razlog da se taj položaj zaoštrava', rekao je Lukšič.

Prijetnje stranke Zares i Liberalnih demokrata (LDS), koje u vladi drže pet ministarskih mjesta, da će njihovi ministri dati ostavke ako Socijalni demokrati ne promijene svoje mišljenje o temeljitoj rekonstrukciji vlade s novim premijerom, nazvao je 'nedoličnim i nedemokratskim' ultimatumom s obzirom na izborni rezultat koje su one polučile na parlamentarnim izborima 2008., kad su najviše mandata osvojili socijaldemokrati s Pahorom na čelu.

Lukšič je pozive na rekonstrukciju vlade ocijenio neprimjerenim i s obzirom na skorašnju proslavu Dana državnosti te koalicijske partnere najjače stranke u vladi prozvao zbog 'neodgovornosti' i izazivanje krize zbog 'dnevnopolitičkih' razloga.