JANŠA TVRDI

Pahorova vlada neuspješna u borbi s krizom

09.03.2011 u 11:04

Bionic
Reading

Čelnik slovenske oporbe Janez Janša ustvrdio je da je vlada premijera Boruta Pahora neuspješna u prevladavanju ekonomske krize, a medijsku kampanju koja se zadnjih mjesec dana vodi protiv njegove stranke uspoređuje s nacističkom propagandom protiv Židova

'Slovenija nije nikad toliko ekonomski nazadovala, čak ni nakon raspada Jugoslavije, kad je zbog gubitka tržišta stanje bilo jako teško', rekao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju, objavljenom na njenom informativnom portalu u srijedu.

Predsjednik oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) je opovrgao optimističke najave premijera Pahora da će Slovenija nakon prestanka krize i izlaska iz recesije biti na 'pobjedničkoj strani', odnosno među državama koje ostvaruju najviši rast i inovativnost.

'U razvojnom smislu Slovenija je trenutačno među velikim gubitnicima. U kratko vrijeme Pahorove vlade Slovenija se po glavi stanovnika zadužila koliko nijedna druga država u EU, a rast BDP-a je minimalan te su slabije samo Rumunjska i Bugarska', rekao je Janša.

Janša je u razgovoru iznio ocjene da se protiv njega osobno i njegove stranke vodi propagandni rat usmjeren na smanjivanje političke kredibilnosti pred redovne parlamentarne i predsjedničke izbore planirane krajem iduće godine te da bi se pažnja javnosti odmakla od stvarnih problema i krize.

Dimenzije kampanje, pokrenute prije mjesec dana, nakon što je predsjednik Danilo Türk u polemici s Janšom o pitanju 'udbaških arhiva' izjavio da je politici koju predstavlja Janša potrebno reći 'ne' i istražiti repove starih afera u kojima je on bio akter, uključujući 'trgovinu oružjem' otprije 20 godina, Janša je usporedio s kampanjom protiv Židova u Njemačkoj 30-ih godina 20. stoljeća. Dodao da se protiv oporbe vodi propagandno-psihološki rat u kojemu sudjeluju predsjednik države i vlade te različiti 'stari lobiji' koji zapravo 'vladaju Slovenijom', ali i većina medija te glavnih novinskih komentatora, s ciljem da se stranka i Janša potpuno politički diskreditiraju.

'No propagandom i medijskim monopolom te ocrnjivanjem političke konkurencije ne da se upravljati državom. U odnosu na Europsku uniju, Slovenija tone. Zadužujemo se preko svih realnih okvira, do dokapitalizacije glavne banke dolazi s dvije godine zakašnjenja, a Europa ide dalje', rekao je Janša u razgovoru za portal Slovenske televizije.