HRVATOMRZAC

Pahorova stranka osudila Jelinčičev šovinizam

03.02.2010 u 15:32

Bionic
Reading

Stranka slovenskog premijera Boruta Pahora oštro je u srijedu osudila "uvredljivi i šovinistički" verbalni napad parlamentarnog zastupnika Zmage Jelinčiča na predsjednika vlade, te na službenog kandidata za novog ministra za okoliš i prostor Roka Žarnića.

Žarnić je rođeni Ljubljančanin i profesor na Fakultetu za građevinu, a većina stranaka već je najavila da će u parlamentu podržati njegov izbor u vladu, gdje bi trebao zamijeniti dosadašnjeg ministra Karla Erjavca. Erjavec je prošli tjedan odstupio na pritisak premijera Pahora i zbog negativnog nalaza državne revizije o nekim nepravilnostima u njegovu resoru.

Nacionalistički prvak Zmago Jelinčič odmah je, nakon što je Pahor u utorak potvrdio Žarnićevu kandidaturu, rekao da njegova stranka neće glasovati za Žarnića i to zbog sumnjiva oblika njegova prezimena.

Žarnić je Hrvat, o tome govori njegovo prezime, a samo bi idiot dopustio da nam se Hrvati infiltriraju u vladu. Takvi bi članovi vlade ugrozili sigurnost države", rekao je Jelinčič u utorak za Slovenski radio.

"Zastupnik Jelinčič uvrijedio je predsjednika vlade i kandidata za ministra, ali je povrijedio i temeljna ustavna načela koja priječe svaku diskriminaciju. Njegov je istup šovinistički i ničim se ne može opravdati", navela je u srijedu u izjavi za javnost zastupnička skupina Pahorovih Socijalnih demokrata

Najmanje deset posto stanovništva Slovenije nisu "autohtoni" Slovenci, no budući da je ustavom zaštićen samo nacionalni identitet mađarske i talijanske manjine, od "neslovenaca" s područja bivše Jugoslavije uobičajeno se očekuje da se i nacionalno izjašnjavaju kao Slovenci. Oni kojima prezimena završavaju na "ić" obično u drugoj generaciji svoja prezimena prilagođavaju slovenskoj abecedi.