ZASTUPNIK JURI TVRDI

Pahorova blokada je rulet s neizvjesnim ishodom

19.05.2009 u 15:05

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor uveo je blokadu hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom, želeći prekinuti dosadašnje neuspjehe u traženju rješenja za granični prijepor, ali je to riskantan potez s neizvjesnim ishodom, ocjena je zastupnika u slovenskom parlamentu Franca Jurija koju je obrazložio u ljubljanskom 'Delu' od utorka.

'Pahor je blokirao hrvatske pristupne pregovore s EU-om, reagirajući tako na neke slučajeve prejudiciranja granice. No, to je rulet, hazardiranje. Pobjeda može biti velika, ali poraz još veći', navodi Juri u prilogu u kojem izlaže svoju ideju da se u slučaju neuspjeha Rehnove inicijative dvije države dogovore o kondominiju (režimu zajedničkog upravljanja) u Piranskom zaljevu.

Juri je zastupnik koalicijske stranke Zares u parlamentu te jedini član parlamentarnog odbora za vanjsku politiku koji je glasovao protiv blokade hrvatskih pristupnih pregovora. U vrijeme bivšeg premijera Janeza Drnovšeka bio je veleposlanik u Španjolskoj te državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova, koje je napustio zbog neslaganja s tadašnjim ministrom Dimitrijem Rupelom.

'Kondominij bi prerezao taj gordijski čvor. Kondominij, čiji početak bi bio u Piranskom zaljevu, nastavljao bi se na jugozapad i osigurao Sloveniji neposredan teritorijalni kontakt s otvorenim morem', navodi Juri, dodajući da je Međunarodni sud pravde (ICJ) režim kondominija primijenio u južnoameričkom zaljevu Fonseca, u sporu Hondurasa, Nikaragve i El Salvadora, kojim je omogućen izlaz Hondurasa na otvoreno more.

Kondominij u zaljevu sa slovenskim kontaktom na otvoreno more povoljno bi djelovao na razvoj turizma i na raspoloženje stanovništva s obje strane granice, sačuvala bi se 'povijesna cjelovitost' zaljeva, a dvije države mogle bi nakon toga normalno razgovarati o svim praktičnim aspektima upravljanja i o režimu koji bi u njemu vrijedio, navodi Juri.

Juri je svoju ideju već iznio prije tjedan dana, kad se pokazalo da premijer Pahor namjerava uložiti dopune na Rehnov prijedlog jer smatra da tako treba osigurati slovenske nacionalne interese, budući da izvorni Renov tekst o arbitraži Sloveniji ne jamči ishod da će dobiti teritorijalni izlaz na otvoreno more i mogućnost proglašavanja morskih pojasa.

Jurijev prijedlog, kao i prijedlog eurozastupnika Jelka Kacina da se 'podijeli more Slobodnog teritorija Trsta' u Sloveniji su među strankama doživljeni kao prekasne reakcije na Rehnov prijedlog arbitraže koji izrijekom nije naveo načelo 'pravičnosti' (ex aequo et bono) na koje se Slovenija namjerava pozivati kako bi stekla razgraničenje prema posebnim 'povijesnim i drugim okolnostima' koje bi joj mogle ići u prilog kod razgraničenja na moru.