VLADA NA STAKLENIM NOGAMA

Pahora sutra napušta glavni koalicijski partner

26.06.2011 u 13:48

Bionic
Reading

Stranka Zares, koja je u slovenskoj vladajućoj koaliciji do sada bila glavni koalicijski partner vladajućih Socijalnih demokrata (SD), u ponedjeljak će po ranijim najavama i službeno obavijestiti premijera Boruta Pahora o svom odlasku u opoziciju.

Ostavku na mjesto ministra za visoko školstvo prošlog je tjedna već dao predsjednik Zaresa Gregor Golobič, a u ponedjeljak će ostavke dati tri ministrice iz iste stranke - ministrica gospodarstva Darja Radič, ministrica javne uprave Irma Pavlinič Krebs, te ministrica kulture Majda Širca. One će nastaviti obavljati svoje dužnosti dok ih službeno ne razriješi parlament.

Međutim, u dogovoru s premijerom Borutom Pahorom predsjednik parlamenta Pavel Gantar, također član Zaresa, ostaje na svom položaju. Parlament mu je u petak izglasovao povjerenje, odbivši zahtjev Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janša da se Gantara smijeni. Pahor je izjavio da u Gantara ima punu povjerenje iako je član stranke koja se povlači iz vlade.

Do odlaska Zaresa iz vlade dolazi nakon neuspješnog pokušaja premijera Boruta Pahora da 'stabilizira' odnose u vladajućoj koaliciji lijevog centra poslije odbijanja mirovinske reforme na referendumu početkom mjeseca. Uzrokovala su ga i politička i osobna neslaganja između Pahora i Golobiča.

Predsjednik Zaresa zauzimao za 'temeljitu rekonstrukciju' vlade, s mogućnošću da umjesto Pahora vladu do redovnih izbora vodi netko drugi. Pahor je to odbio, a iza njegove odluke stala je i njegova stranka.

Odlaskom stranke umirovljenika (DESUS) iz vladajuće koalicije prije dva mjeseca slovenska vlada izgubila je većinu u parlamentu, a prelaskom Zaresa u opozicijske klupe ostat će joj 33 mjesta u parlamentu s 90 zastupnika. Time se, navode u nedjelju slovenski mediji, smanjuje njena sposobnost donošenja odluka, pa i usvajanja rebalansa državnog proračuna koji je Pahor nakon 'pada' mirovinske reforme naveo kao prioritetnu zadaću.

Pahor je najavio da će se početkom idućeg tjedna sastati s predsjednicom Liberalnih demokrata (LDS) Katarinom Kresal kako bi odlučili o rekonstrukciji vlade nakon povlačenja Zaresa.

O ostanku LDS-a u vladi ovisan je i tijek događaja idućih mjeseci. U slučaju odlaska liberala Pahorovi socijaldemokrati (SD) ostali bi bez svih dosadašnjih koalicijskih partnera i sa samo 28 glasova u parlamentu, navodi u nedjelju Slovenska tiskovna agencija STA. To bi pak povećalo izglede za prijevremene izbore, čemu se Pahor za sada odupire. On ističe da na svom položaju ustraje zbog procjene da Slovenija polako izlazi iz krize, ali i zato jer bi pad vlade bio vrlo opasan ako se uskoro ne riješi pitanje novih garancija za grčki dug. To bi, po njegovim tvrdnjama, moglo izazvati novu globalnu krizu, zbog čega Slovenija kao članica Europske unije i eurozone treba imati operativnu vladu i na vrijeme donositi odluke koje bi se u toj situaciji mogle pokazati potrebnima.