ATEISTIČKI OTOK U EUROPI

Pahor žrtvuje tajnika zbog Vatikana?

23.09.2009 u 22:07

Bionic
Reading

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor možda će biti prisiljen smijeniti glavnog tajnika vlade Milana Cvikla, kako bi spasio odnose sa Svetom Stolicom koji su se zaoštrili uoči njegova posjeta Vatikanu u prošli petak, javili su u srijedu slovenski mediji

LJUBLJANA - Odnosi slovenske vlade lijevog centra i Svete Stolice uoči Pahorova posjeta Vatikanu bili su toliko zaoštreni da je postojala i ozbiljna mogućnost da Vatikan povuče apostolskog nuncija iz Ljubljane, objavila je u srijedu komercijalna televizijska postaja POP-TV.

Pahor je doduše objasnio da njegov susret s papom Benediktom XVI. nije bio otkazan i da će se ostvariti do kraja godine, no slovenski mediji neslužbeno navode da se iza formulacije da je Papa u to vrijeme bio u svojoj rezidenciji Castelu Gandolfu zapravo skriva diplomatsko otklanjanje prijama jer papa i u Castel Gandolfu prima strane državnike i veleposlanike.

Da odnosi Vatikana s novom slovenskom vladom nisu idealni, pokazalo se nekoliko dana uoči Pahorova posjeta, kad je katolički tjednik "Družina" objavio razgovor s negdašnjim ljubljanskim nadbiskupom, a sada visokim članom vatikanske kurije kardinalom Francom Rodeom.

Osim očekivanih kritika na račun Slovenije kao "izolirana otoka" gdje nema vjeronauka u javnim školama i gdje nisu sređena pitanja vojnog ordinarijata, te ni nakon 18 godina od uspostave odnosa nije odobrena gradnja nuncijature na zemljištu koje je predmet sudske parnice, kardinal Rode osobito se oštro odazvao na imenovanje novog direktora vladina ureda za odnose s vjerskim zajednicama. To je imenovanje nazvao "provokacijom koju si ne bi dopustili ni komunisti".

Pahor je dopustio da se na to mjesto umjesto Drage Čepara, s kojim su velike vjerske zajednice bile zadovoljne, imenuje bivši parlamentarni zastupnik njegove stranke Aleš Gulič. U Katoličkoj crkvi u Sloveniji to je shvaćeno kao najava da Pahor ozbiljno misli s idejom o "redefiniranju" odnosa s Crkvom i Vatikanom, kako je to pisalo u predizbornom programu njegovih Socijalnih demokrata (SD).

Slovenski mediji navode da se Pahor sada bavi mišlju o smjeni glavnog tajnika vlade Milana Cvikla, kako bi pokušao spasiti odnose s Crkvom.

Cvikl je navodno predsjedniku vlade dao "krivu informaciju" o tome kako je navodno bivši ravnatelj vladina ureda za odnose s vjerskim zajednicama kriv što je novac za gradnju pastoralnog centra Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani dodijeljen bez javnog natječaja.