SLOVENIJA SKREĆE UDESNO

Pahor žrtva, Janša preuzima Deželu

21.09.2011 u 14:56

Bionic
Reading

Nakon pada vlade lijevog centra Boruta Pahora Sloveniju očekuju prijevremeni parlamentarni izbori. Prema mišljenju urednika vodećih slovenskih medija i poznatih novinara, vjerojatan je zaokret naših susjeda udesno, ali pred vođom oporbe i bivšim premijerom Janezom Janšom je dug put do pobjede na izborima

'Prema ispitivanjima javnog mijenja o popularnosti političara, Janša vodi, ali ne tako uvjerljivo da bi mogao očekivati sigurnu pobjedu, između ostalog i zbog afere Patria', kaže glavni urednik informativnog programa slovenske televizije Rajko Gerič. Podsjetimo, Janši se sudi zbog 'nezakonitog posredovanja' pri kupnji oklopnih vozila za slovensku vojsku od finske tvrtke Patria. I Peter Frankel, glavni urednik najčitanijeg slovenskog poslovnog dnevnika Finance, smatra da će vjerojatno Janša pobijediti, ali je pitanje hoće li uspjeti ostvariti natpolovičnu većinu koja će mu biti potrebna za sastavljanje vlade.

Novinarka Radio Slovenije Mateja Železnikar je mišljenja da Janšu očekuje sasvim izgledna uvjerljiva pobjeda jer ne postoji netko novi tko bi mu se mogao suprotstaviti s lijevog političkog spektra ili s centra. 'Problem je što još uvijek postoji oko 40 posto neodlučnih birača i ako oni ne izađu na izbore, razočarani u ljevicu koja se nije iskazala tijekom mandata Pahorove vlade, Janša bio mogao dobiti i više od 50 posto glasova', mišljenja je Mateja Železnikar.

Na izbore u Sloveniji, smatra Gerič, utjecat će koja će strana u predizbornoj kampanji nametnuti svoje teme i od njih izvući koristi. 'Hoće li to biti afera Patria ili ekonomski problemi... Slično kao i u Hrvatskoj - hoće li to biti crni fondovi HDZ-a ili nešto drugo', objašnjava Gerič.

Janša će sigurno biti relativni pobjednik izbora, smatra on, ali pitanje je hoće li mu to biti dovoljno da sastavi vladu.

PAHOROVA BUDUĆNOST

Što se tiče Pahora i njegovih socijaldemokrata, oni sada nemaju nikoga tko bi ga mogao zamijeniti. Frankel smatra da će Pahor ostati u politici, ali ga u dogledno vrijeme ne vidi ponovo na mjestu premijera. 'Neće biti ni predsjednik uprave Applea', našalio se Frankel.

Gerič smatra da će socijaldemokrati ići na izbore s Pahorom i ako budu potučeni, onda će ga se riješiti, u suprotnom ostaje. Za sada, nastavlja, samo Janšina i Pahorova stranka sigurno ulaze u parlament, a svi ostali su oko izbornog praga. 'Zbog toga socijaldemokrati nemaju loše izglede jer bi trebali biti druga najveća snaga u parlamentu, a Pahor je sada žrtva i u utorak je u parlamentu srž njegova govora bila da se on žrtvovao za narod, a narod to nije razumio', pojasnio je Gerič.