OŠTRE KRITIKE SLOVENSKIH MEDIJA

'Pahor treba podnijeti ostavku!'

02.04.2010 u 11:42

Bionic
Reading

U Sloveniji je sve više kritika na račun 'neodlučnosti' premijera Boruta Pahora da poduzme odlučne političke i gospodarske mjere za izlazak zemlje iz krize - vodeći mediji u petak su ironizirali njegovu izjavu da sebe smatra 'sposobnim kriznim menadžerom', a pojavili su se i komentari da bi trebao razmisliti o ostavci

Ljubljansko Delo navodi da su najnovija predviđanja da će Slovenija u ovoj godini ostvariti rast BDP-a od samo 0,6 posto prisilile Pahora da već sada najavi potrebu pojačane štednje i rebalans državnog proračuna. No Pahorova izjava da sebe smatra 'sposobnim kriznim menadžerom', koju je dao uz priznanje da će ova godina u gospodarstvu biti možda i teža od lanjske recesijske, graniči s prvoaprilskom šalom, ocjenjuje u komentaru u petak vodeći slovenski dnevni list.

'Ova će godina za Sloveniju biti u mnogo čemu teža od lanjske recesijske. Došao je kraj iluzijama o brzom izlasku iz krize: rezerve su potrošene, građevinski sektor je na koljenima, banke se tresu zbog slabih kreditnih plasmana, a ranjivost slovenskog gospodarstva sve je veća', navodi Delo.

List u vodećem komentaru izražava veliku skepsu u pogledu sposobnosti sadašnje koalicijske vlade da provede najavljene reforme, osobito mirovinsku i zdravstvenu, jer joj se, kako pojašnjava, protive i neke stranke u vladi, među njima Socijalni demokrati (SD), čiji je Pahor predsjednik.

Najmanje što bi Pahor i njegova vlada trebali učiniti jest da građanima prikažu pravo stanje i zajamče da najava reformi nije prazna retorika. Ključna razlika između uspješnih i neuspješnih država jest u tome imaju li politički sustav koji omogućava da se cijelo društvo suoči s izazovima ili ga nema, navodi vodeći slovenski list.

Još oštriji je u svojim ocjenama ljubljanski dnevni list Dnevnik koji u uredničkom komentaru navodi da bi Pahor morao razmisliti o ostavci.

'Već lani je postalo jasno da ova vlada nije vlada koja se zna suočiti s krizom, no sada je većina građana izgubila povjerenje u to da vlada zna što radi. Pahorova vlada nije operativna i ne želi preuzeti odgovornost, nema strategije i zato stalno improvizira, ministri se po uzoru na predsjednika vlade bave manje važnim stvarima, a Pahor nerealnim obećanjima izaziva nepovjerenje i apatiju', navodi ljubljanski Dnevnik u komentaru u čijem naslovu tvrdi da je 'došlo vrijeme da Pahor ode'.

Dok Pahor govori o gospodarskom oporavku za nekoliko godina i o Sloveniji kao 'europskoj gazeli', stanje je sve teže, koalicijska vlada sve više djeluje nekoordinirano i kao skup različitih interesnih skupina te se Pahor, više nego državnim stvarima, bavi usklađivanjem stranačkih i lobističkih interesa, navodi se u komentaru.

Tu situaciju neće prevladati ni moguća rekonstrukcija vlade, a ni razmišljanja o 'velikoj koaliciji' Pahora s nekadašnjim premijerom i šefom sadašnje oporbe Janezom Janšom, navodi list. 'Ključno je pitanje bi li bilo dovoljno zamijeniti nekoliko članova sadašnjeg vladajućeg orkestra ili je došlo vrijeme da se zamijeni i sam dirigent', navodi Dnevnik.

Zato što u Pahorovoj koaliciji lijevog centra jačaju 'neformalne mreže' kao i zbog pogoršavanja socijalnog stanja u društvu ugled politike sve više pada, a rastu 'populizam i netolerancija', dodaje list u komentaru. Dnevnik u komentaru zaključuje da 'sve veći gubici u gospodarstvu i sve veći broj nezaposlenih svjedoče da više nema vremena za eksperimente u okviru sadašnje političke elite' te da je 'Sloveniji potrebna nova generacija političara'.