SLOVENIJA PODIJELJENA

Pahor sprečava referendum o pomoći Grčkoj

30.06.2010 u 12:31

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor sastat će se prije početka godišnjih odmora s oporbenim čelnikom Janezom Janšom da spriječi mogući referendum na kojemu bi Slovenci mogli glasovali protiv zakona o pomoći Grčkoj, tvrde u srijedu slovenski mediji

'Nadam se da će do referenduma doći jer bi bila obična svinjarija da Slovenija uzima zajam kako bi Grci platili svoje dugove', izjavio je istodobno za ljubljansko Delo od srijede čelnik slovenskih nacionalista Zmago Jelinčič, najveći pobornik referenduma.

Budući da njegova Slovenska nacionalna stranka (SNS) u parlamentu ima samo četiri zastupnika, a za raspisivanje referenduma potrebno je trideset zastupničkih potpisa, takvu inicijativu mogao bi poduzeti samo čelnik najjače oporbene stranke i bivši premijer Janez Janša, no premijer Borut Pahor neslužbeno je najavio sastanak s Janšom da se uvjeri da do referenduma neće doći, navodi vodeći slovenski list.

Izglasavanje zakona o pomoći Grčkoj, po kojemu bi Slovenija kao članica eurozone i EU-a u sljedećih nekoliko godina posrnuloj Grčkoj posudila 380 milijuna eura u sklopu međunarodne pomoći toj zemlji, na dnevnom je redu zadnje parlamentarne sjednice slovenskih parlamentaraca pred ljetne praznike, koja počinje u petak. Na sjednici je i rebalans državnog proračuna u kojemu za pomoć Grčkoj samo u ovoj godini treba osigurati 130 milijuna eura.

Iako je potpora zakonu o pomoći Grčkoj koji je predložila Pahorova vlada čvrsta, u vladajućim krugovima postoji bojazan da bi oporba mogla sakupiti 30 zastupničkih potpisa za raspisivanje zakonodavnog referenduma kojim se naknadno može poništiti već prihvaćeni zakon, navodi Delo. To bi u najmanju ruku produljilo postupak stupanja zakona na snagu, a u najgorem slučaju moglo bi doći i do poništenja zakona ako bi na referendumu više od polovice građana glasovalo 'protiv'.

Vodeći slovenski list procjenjuje da bi nova referendumska inicijativa Pahorovu vladu dovela u velike neprilike, jer bi Slovenci, suočeni s gospodarskom krizom, na referendumu vjerojatno glasovali protiv zakona o pomoći Grčkoj.

'U slučaju da se to dogodi, Slovenija bi tako na simboličan način zapravo glasovala za izlazak iz eurozone i Europske unije', kazali su za Delo neimenovani predstavnici vlade obrazlažući strahovanja od mogućeg referenduma o pomoći Grčkoj.