'HTIO BIH DA GANTAR OSTANE'

Pahor protiv ostavke predsjednika parlamenta

07.07.2011 u 18:47

Bionic
Reading

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor pozvao je u četvrtak predsjednika parlamenta Pavla Gantara da zadrži svoj položaj do kraja mandata, kako ne bi došlo do produbljivanja političke krize u državi

'Moja je želja u tom pogledu i dalje ista, htio bih da Gantar ostane na svom položaju do kraja mandata. Ostavka predsjednika parlamenta u sadašnjem trenutku odmah bi izazvala parlamentarnu krizu', rekao je Pahor novinarima na redovitoj konferenciji za novinare nakon sjednice vlade u četvrtak, komentirajući najave da bi Gantar mogao dati ostavku idućeg tjedna.

Iako dolazi iz stranke Zares koja je prošlog tjedna izašla iz vlade i prešla u oporbu, Gantar bi po Pahorovoj ocjeni 'zbog osobnog poštenja, iskrenosti i integriteta' trebao ostati na tome mjestu. Predsjednik stranke Zares Gregor Golobič najavio je da će Gantar dati ostavku na svoj položaj tijekom redovne sjednice parlamenta koja počinje idućeg tjedna.

Ako Gantar dade pismenu ostavku tijekom srpanjskog zasjedanja koje je zadnje prije nastavka rada parlamenta pred jesen, prema ustavu će do prve iduće sjednice početkom rujna biti predsjendik parlamenta u ostavci, nakon čega će njegovu ulogu morati preuzeti jedan od potpredsjednika ili će sadašnja manjinska vladajuća u kojoj su samo dvije stranke morati predložiti novog predsjednika.

Pahor je u četvrtak izjavio očekivanje da će rješenje političke neizvjesnosti vezane na gubitak većinske potpore vladi u parlamentu pomaknuti na jesen kad će parlament odlučivati i o rebalansu državnog proračuna.