SMIRIVANJE STRASTI

Pahor poziva da se pitanje Ljubljanske banke ne zaoštrava

28.07.2012 u 14:36

Bionic
Reading

Bivši slovenski premijer i predsjednički kandidat na predstojećim slovenskim predsjedničkim izborima Borut Pahor izjavio je u subotu da bi Hrvatska i Slovenija pitanje Ljubljanske banke trebale riješiti u duhu dobrosusjedstva

‘Ovo je vrijeme kad treba djelovati iskreno, dobrosusjedski i u duhu povjerenja’, rekao je Pahor na susretu slovenskih i hrvatskih vatrogasaca na pograničnom pordučju kod rijeke Kupe, objavili su slovenski mediji.
Predsjednički izbori održavaju je 11. studenog u Sloveniji.

Pahor je tom prigodom izjavio da dvije države ne bi smjele nepotrebno komplicirati situaciju zbog slučaja Ljubljanske banke i da je "osnova" za rješenje pitanja njenih štediša sukcesijski sporazum nasljednica bivše SFRJ.

U sadašnjem bi se sporu obje strane morale suzdržavati od javnih izjava, te tako izbjeći situaciju i napetosti koje bi nalikovale na one koje su prekinute dogovorom o arbitraži, upozorio je Pahor.

Pahor koji je slovensku vladu vodio od 2008. do 2011. godine dogovor s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor drži vrhuncem svoje vanjske politike.

Pahor se na jesenskim izborima za predsjednika države kandidira uz potporu svoje stranke iako ga je na nedavnim izborima za predsjednika Socijalnih demokrata (SD) tijesnom većinom pobijedio nekadašnji ministar obrazovanja Igor Lukšič.