POSJET BRUXELLESU

Pahor kod Junckera i Tuska lobira za arbitražnu presudu

08.01.2018 u 11:45

Bionic
Reading

Primjena arbitražne odluke u graničnom prijeporu s Hrvatskom glavna je tema o kojoj će slovenski predsjednik Borut Pahor popodne u Bruxellesu razgovarati s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Kako navode slovenski mediji, Pahor kao i slovenska vlada pri implementaciji arbitraže očekuju jači angažman Europske komisije kako bi se Hrvatska uvjerila da je arbitražna odluka "jedino i definitivno" rješenje za okončanje dugogodišnjeg graničnog spora i da bi pozitivan ishod tog prijepora mogao pozitivno djelovati na stanje u regiji zapadnog Balkana.

U svom govoru slovenskim diplomatima potkraj prošlog tjedna, Pahor je kazao da očekuje jači angažman Komisije nego do sada, te da bi odgađanje implementacije presude koju su donijeli arbitri moglo pogoršati odnose Slovenije i Hrvatske, ali i negativno djelovati na raspoloženje među državama na Balkanu.

Pahor je nedavno otpočeo svoj drugi predsjednički mandat i ovo mu je prvi inozemni posjet nakon toga. 

  • +15
Sva lica Boruta Pahora Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Slovensku diplomatsku ofenzivu oko primjene arbitražne odluke pojačao je i slovenski eurozastupnik Alojz Peterle koji je o tome u ponedjeljak pisao predsjedniku Europskog paralmenta Antoniju Tajaniju.