KOSOR OPTIMISTIČNA:

'Pahor je obećao da nas više neće blokirati'

06.06.2010 u 20:40

Bionic
Reading

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je u nedjelju da je, nakon zatvaranja birališta na slovenskom referendumu o arbitražnom sporazumu za rješavanje graničnog spora s Hrvatskom, telefonom razgovarala sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom koji je rekao da ništa više neće blokirati hrvatske pregovore za ulazak u EU

'Cijenim njegovu izjavu da ništa više neće blokirati hrvatske pregovore za EU. On je to rekao i u ovoj kampanji vezano za referendum, ali i u našem razgovoru', rekla je Kosor u Dnevniku HTV-a.

Upitana je li joj Pahor prenio kakav ishod referenduma očekuje, Kosor je rekla da će se sa slovenskim kolegom čuti večeras ili ujutro i ponovila kako joj je Pahor rekao da nema blokada i da će se nastaviti razgovori o svim drugim pitanjima.

Nakon sto tisuća prebrojanih glasova slovenskih glasača na nedjeljnom referendumu o arbitražnom sporazumu prema privremenim i neslužbenim rezultatima državnog izbornog povjerenstva za potvrdu ratifikacije arbitražnog sporazuma glasovalo je 54,51 posto glasača, a 45,49 posto protiv.

Kosor je podsjetila da svi procesni rokovi iz arbitražnog sporazuma počinju teći kada Hrvatska potpiše pristupni ugovor s Unijom, odnosno 'kada de facto budemo članica EU-a'

Premijerka je podsjetila da je dogovorom hrvatske i slovenske vlade riješeno ključno pitanje, odnosno da su hrvatski pristupni pregovori s EU-om odvojeni od međusobnog graničnog pitanja i podsjetila da je otada otvoreno i zatvoreno više pregovaračkih poglavlja nego u četiri godine pregovora prije sporazuma.

'Pokazali smo da znamo njegovati kulturu dijaloga, taj dijalog ide dalje i nakon ovoga otvarat ćemo, odnosno zatvarati otvorena pitanja. Mi ćemo ovdje živjeti zauvijek zajedno kao dobri susjedi i dobro je da se i ta knjiga konačno zatvori', zaključila je Kosor..