SLOVENSKI TISAK

Pahor i Janša - krivci za farsu od referenduma

17.02.2009 u 13:43

Bionic
Reading

Najavljeni slovenski referendum o RH u NATO-u je 'farsa' za koju nisu krivi samo populistički političari s desnice koji su ga inicirali, nego i sadašnji i bivši slovenski premijer jer su, želeći istaknuti koliko je Sloveniji važan neposredni izlaz na otvoreno more, do zadnjeg trenutka čekali s ratifikacijom, neke su od ocjena koje u utorak prenosi slovenski tisak

LJUBLJANA - Zato je, po mišljenju nekih slovenskih političkih komentatora, inicijativom predsjednika udruge "Zavod 25. lipnja 1991. godine" Marjana Podobnika vlada ostala pomalo zatečena.

"Slovenski birači do sada su samo jednom izašli na referendum koji je imao smisla. To je bio referendum o izbornom sustavu. Svi ostali referendumi bili su farsa, pa su tako na njima glasovali o radu termocentrala, zakonu o javnoj televiziji, pa čak i čak i o umjetnoj oplodnji za žene bez partnera", navodi u komentaru u srijedu ljubljanski Dnevnik.

List ocjenjuje da je ustavni institut referenduma zapravo politički kompromitiran i da se stranke njime često koriste u predizborne svrhe, pa se očito to događa i prije ovogodišnjih izbora za slovenske zastupnike u novom sazivu Europskog parlamenta.

Nakon što su desničarske udruge već prikupile potreban početni broj potpisa za sazivanje referenduma o ulasku Hrvatske u NATO, slovenska službena politika može samo nadati da će se "Podobnik opametiti" i sam odustati od svoje namjere koja bi Sloveniju dovela u neugodnu situaciju na idućem summitu NATO-a. U prvom redu bilo je "naivno očekivati" da Podobnik i njemu slični neće iskoristiti promotivnu prigodu koja se takvim inicijatorima referenduma nudi, ocjenjuje Dnevnik u svom komentaru. Podsjetio je da je Slovenija među zadnjim državama članicama NATO-a koja je pristupni protokol za prijam Hrvatske uputila u parlamentarnu proceduru.

"Problem je u vladi i premijeru Pahoru koji su umjesto u siječnju, kako se predviđalo, ratifikaciju dali na zasjedanje parlamenta u veljači. Problem je i u bivšem premijeru Janezu Janši koji je opstrukcijom postupak parlamentarne ratifikacije odgodio za punih deset dana, čime je Podobnikov referendum s obzirom na rokove slanja protokola depozitaru postao realnom opasnošću za vjerodostojnost slovenske politike", ocjenjuje Dnevnik.

S ocjenom da je Pahorova vlada pogrešno procijenila "tajming" ratifikacije i podcijenila Podobnikove prijetnje slaže se i vodeći list"Delo.

"Pahor će američkom predsjedniku Obami na travanjskom summitu očito morati reći da Slovenija ima probleme s referendumom o ratifikaciji hrvatskog protokola. Koliko bi to Sloveniji moglo štetiti u ovom je trenutku nemoguće i zamisliti", navodi vodeći slovenski list u svom komentaru na prvoj stranici.

"Pahor i njegova ekipa u vladi slabo su planirali svoje odluke. Pahor sada poziva građane da ne potpisuju inicijativu za referendum, ali to čini prekasno", navodi list, te dodaje da su vlada i "politička elita" od građana već dobili mandat na izborima, a taj mandat uključuje i to da rješavaju probleme, a ne da se o njima odlučuje na referendumima.

"Međunarodni ugled države i odnosi sa susjednim državama, uključujući i rješenje graničnog spora, morali bi biti na vrhu prioriteta ove vlade", navodi se u komentaru ljubljanskog Dela od utorka.