'DOGOVOR DOBAR ZA SLOVENIJU'

Pahor daje ruku u vatru za arbitražni sporazum

01.10.2009 u 15:23

Bionic
Reading

Budući arbitražni sporazum o granici s Hrvatskom te dogovor koji sam postigao s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora i nastavku razgovora o granici dobri su za Sloveniju, izjavio je u četvrtak slovenski premijer Borut Pahor.

LJUBLJANA - On je dodao da će prijedlog za arbitražni sporazum o granici ministrima vanjskih poslova dviju država Europska komisija dati uskoro, te da će njegovi detalji biti poznati tek nakon što ga prihvate oba parlamenta.

"Za taj sporazum snosim najveću subjektivnu i objektivnu odgovornost, a ne bih davao ruku u vatru za taj sporazum kad ne bih bio uvjeren da je on za Sloveniju dobar", rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon redovne sjednice vlade. On je time komentirao protivljenje oporbenih stranaka nastojanjima da se granični prijepor s Hrvatskom nakon 18 godina riješi nastavkom razgovora o granici temeljem tzv. drugog prijedloga europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna.

Pahor je rekao da u predviđenom arbitražnom okviru kojim će biti riješeno pitanje granice stoje sve one odredbe koje su za Sloveniju važne, a usvojio ih je Rehn na temelju slovenskih amandmana uloženih na njegov prvi prijedlog koji je u Hrvatskoj bio shvaćen kao konačni.

Slovenske pozicije za buduće pregovore s Hrvatskom potvrdio je u srijedu na prijedlog vlade parlamentarni odbor za vanjsku politiku, ali tri oporbene stranke, uključujući i Slovensku demokratsku stranku (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, tome su se usprotivile, tvrdeći da je arbitražni okvir za Sloveniju nepovoljan. Oporbene stranke pritom su posebno zabrinute što rezultat arbitraže ili dogovora o granici neće biti poznat prije ulaska Hrvatske u EU, te kritiziraju Pahorovu vladu da je, prije nego što je trebala, deblokirala hrvatski pristupni proces.