SLOVENSKI MEDIJI

Pahor će u Zagrebu požuriti prihvaćanje arbitraže

25.10.2009 u 13:51

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor i njezin slovenski kolega Borut Pahor sudjelovat će na Hrvatsko-slovenskom gospodarskom forumu u ponedjeljak u 11 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori nakon čega će dati izjave.

Uoči sastanka u Zagrebu, slovenski mediji pišu da Pahor dolazi u Zagreb uvjeriti hrvatsku stranu sa da požuri s postupcima prihvaćanja sporazuma o arbitražnom načinu rješavanja graničnog pitanja između Slovenije i Hrvatske.

Za razliku od hrvatske premijerke koja je nedavno navela da Pahorove izjave ne bi nazvala pritiscima, te da u vezi s dogovaranjem oko arbitražnog sporazuma sve teče kako treba, slovenska strana ocjenjuje da bi postupak trebalo ubrzati, navode slovenski mediji.

Nakon prošlog ljubljanskog sastanka Pahor i Kosor popili su kavu na gradskom trgu

Razlog tomu je kako se ta tema ne bi istaknula u predizbornoj kampanji hrvatskih predsjedničkih kandidata, ali i zato da ne ojača fronta pritisaka na slovenskog premijera da odustane od arbitraže i ponovo razmisli o 'sigurnosnim mehanizmima' kojima bi Hrvatskoj dao do znanja da će tempo njenog pristupanja Europskoj uniji ovisiti o Sloveniji i nakon načelne deblokade hrvatskog pristupnog procesa, kažu mediji.

Pahor je u subotu članovima svoje stranke okupljenima na kongresu u Postojni, ali i kritičarima poput nestora slovenske politike Franca Bučara i predsjednika Slovenske pučke stranke (SLS) Radovana Žerjava koji se zalažu za referendum o arbitražnog sporazumu poručio da je za rješenje graničnog pitanja s Hrvatskom 'krajnje vrijeme' i da je to u interesu Slovenije, kako zbog dobivanja izlaza na otvoreno more tako i zbog regionalne stabilnosti.

Položaj na Balkanu još nije stabilan i miran kako bi mi htjeli, a zadaća je arbitraže da odredi kontakt Slovenije s otvorenim morem, rekao je Pahor, a prenose mediji.

Slovenski premijer 'oklijevanje' hrvatske strane da se arbitraža ubrza svojim kritičarima tumači kao dokaz da Zagreb arbitražu ne vidi kao svoju 'pobjedu' i da zato hrvatska premijerka ima problema da i oporbene stranke uvjeri da podrže arbitražni sporazum, tvrde slovenski mediji. Upravo to je razlog što će se Pahor u Zagrebu susresti i s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem jer bez potpore socijaldemokrata arbitražni sporazum u Hrvatskom saboru ne može dobiti dvotrećinsku većinu, navode u nedjelju slovenski mediji.