LOBIRANJE ZA GRANIČNI SPOR

Pahor će na europskoj turneji tražiti potporu

19.01.2009 u 15:33

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor posjetit će u početku veljače više europskih država kako bi osnažio slovenski položaj u pogledu graničnog prijepora s Hrvatskom

Kako u ponedjeljak piše mariborski dnevni list Večer, Pahor će 'potporu slovenskim stajalištima u komunikaciji s Hrvatskom potražiti u nizu susreta' s premijerima više europskih država i tako 'lobirati za slovenske interese'.

Najprije će se u Londonu sastati s britanskim premijerom Gordonom Brownom s kojim će razgovarati i o mjerama za rješavanje svjetske gospodarske i financijske krize.

Kako navodi mariborski list, Pahor je potkraj tjedna, na savjetovanju svoje stranke u povodu proljetnog kongresa Socijalnih demokrata (SD) na kojemu je opet kandidat za predsjednika, najavio 'umjeren optimizam' glede rješavanja slovensko-hrvatskog zapleta uz inicijativu slovenske i europske diplomacije.

No ponovno je odbio mogućnost da se s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom sastane u nazočnosti predstavnika Europske unije.
Kako navodi mariborski list, Pahor ocjenjuje da bi susret u takvu sastavu bio 'nepotreban' jer je Slovenija članica EU-a, pa su njezina stajališta prema Hrvatskoj i razlog blokade pregovora 'sukladni s Unijom', a 'Hrvatska je toga premalo svjesna'.

Mariborski list navodi da istraživanja pokazuju kako Slovenci smatraju da je u graničnom sporu s Hrvatskom Slovenija u pravu i podupiru diplomatsku akciju kojom bi se službena stajališta Ljubljane o navodnu 'prejudiciranju granice' hrvatskim pristupnim dokumentima predstavila europskim čelnicima i diplomatima. No ispitivanja pokazuju i da ih istodobno zabrinjavaju slabiji odnosi s Hrvatskom koji su posljedica blokade hrvatskih pristupnih pregovora.

Na anketno pitanje, postavljeno na internetskom portalu Večeri, žele li da se odnosi s Hrvatskom poprave, pozitivno je odgovorilo 72 posto čitatelja.