SPOJENE POSUDE

Pad Pahora utjecat će na izbore u Hrvatskoj

22.09.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Pad Vlade u Sloveniji mogao bi imati utjecaja i na predizbornu kampanju u Hrvatskoj, posebno jer tamošnja desnica predvođena bivšim premijerom Janezom Janšom vodi u predizbornim anketama koji je iz oporbe kao glavnu metu (pre)često ciljao našu zemlju

Politolog Damir Grubiša smatra da u načelu promjena vlasti ne bi trebala utjecati na odnose između Hrvatske i Slovenije jer ozbiljne zemlje poštuju potpisane međunarodne ugovore, ali budući da je ovdje još uvijek riječ o nekonsolidiranim demokracijama u kojima virus nacionalizma još uvijek ništa nije isključeno. 'Janša otvoreno ne može rušiti Arbitražni ugovor, ali može komplicirati iznutra. Postoje i ratifikacije i implementacije poslije i mnoge Scile i Haribde na tom putu', kaže Grubiša. Politolog Višeslav Raos smatra da su se ispuhale teme oko kojih su se sukobljavale Hrvatska i Slovenija, a koje su se često koristile kako bi se zamagljivali unutarnji problemi.

'Mnogo će ovisiti o tome koliko će ustrajno Europska unija postaviti prema Janši da se mora pridržavati sporazuma', kaže Grubiša. Raos također smatra da Slovenija zbog svoje vjerodostojnosti unutar EU-a više ne bi smjela praviti probleme Hrvatskoj.

U Sloveniji ne očekuju promjene u odnosu prema Hrvatskoj

U Sloveniji smatraju da nakon promjena vlasti u toj zemlji neće doći do promjene kursa prema Hrvatskoj. 'U vezi s Hrvatskom neće biti problema. Arbitražni sporazum takav je kakav je i neće biti pokušaja da se anulira. To nije teren na kojem bi Janša mogao dobiti poene', kaže Rajko Gerič, glavni urednik informativnog programa na Televiziji Slovenija. Ni Mateja Železnikar s Radija Slovenija ne misli da će biti problema u odnosima s Hrvatskom ako dođe Janša na vlast. 'Prethodna protivljenja bila su više odraz slovenske unutarnje politike nego što je to imalo veze s Hrvatskom. Europska unija već je sve pripremila za Hrvatsku i tu ne očekujem probleme, ali u politici se nikad ne zna', rekla je Železnikar.

No govori Grubiša, jačanje desnice u Sloveniji s postojećom situacijom kakva je u Bosni i Hercegovini i Srbiji može utjecati i na izbore u Hrvatskoj jer živi nacionalizmi razumiju jedan drugoga. 'Oni doslovno žive na eskalaciji sukoba, a onda djeluju prema unutra gdje se zbijaju redovi, pojavljuje osjećaj ugroženosti, paranoja. Sve to ide po makijavelističkom pravilu da bi prekrio probleme kod kuće pronađi vanjskog neprijatelja', objašnjava Grubiša. Raos smatra kako se od Hrvatske u nestabilnom okruženju kakvo je naše očekuje mudrost hrvatskog vodstva kako sadašnjeg tako i budućeg.

'Tijekom predizborne kampanje HDZ će sigurno zaoštriti retoriku kako bi spriječio rasipanje glasova na desnici, a možda će iste takve izlete imati i Kukuriku koalicija kako bi izbjegla neke stalne optužbe koje joj stižu s desna, da je anacionalna, komunjarska i slično', rekao je Raos. No ako Janša dođe na vlast, a to je pod velikim pitanjem zbog tereta korupcijske afere koja ga prati, na vlasti će se morati baviti važnijim stvarima od 'velike Slovenije'.