MERKOZY MONTIJU:

Pad Italije doveo bi do 'kraja eura'

25.11.2011 u 19:48

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak su u Strasbourgu rekli talijanskom premijeru Mariju Montiju da bi pad Italije neizbježno doveo do 'kraja eura', priopćila je u petak talijanska vlada

Francuski predsjednik i njemačka kancelarka potvrdili su podršku Italiji i naveli da su svjesni da bi pad Italije neizbježno doveo do kraja eura i zaustavio proces europskih integracija uz nepredvidive posljedice, po priopćenju predsjedništva talijanske vlade objavljenom u petak.

Tijekom mini-summita na kojem se u četvrtak okupilo troje čelnika u Strasbourgu, Sarkozy i Merkel su izrazili povjerenje u Montija i njihovu uvjerenost u angažman Italije u zajedničkom naporu pronalaženja rješenja teške financijske i gospodarske eurozone.

Monti je potvrdio nastojanja Italije da postigne proračunsku ravnotežu 2013. kao što je u četvrtak rekao novinarima i tvrdio da da će Rim brzo usvojiti mjere za pokretanje rasta.

Na njemačko-francusko-talijanskom mini-summitu, Njemačka nije ublažila stajalište u vezi s ulogom Europske središnje banke (ECB) u dužničkoj krizi, unatoč pritiscima Francuske koja ključnom drži veću uključenost te monetarne institucije.