'POLITIČKA NEODGOVORNOST'

Pack potresla BiH zahtjevom za ukidanje OHR-a

12.12.2011 u 12:01

Bionic
Reading

Uoči današnjeg početka zasjedanja Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), međunarodnog tijela koje nadzire provedbu mirovnog sporazuma iz Daytona, otvorila se žestoka rasprava u kojoj su srpske i hrvatske stranke poduprle stajalište izvjestiteljice Europskog parlamenta za BiH Doris Pack o ukidanju Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR), dok su ih većinske bošnjačke stranke osudile ističući da je potreban nastavak angažmana međunarodne uprave u toj zemlji

'Sve dok OHR postoji oduzimamo odgovornost koje bi trebali imati izabrani predstavnici. U tome slučaju oni ništa ne rade i sve prepuštaju OHR-u. Mislim da to treba prestati', rekla je Pack u Banjoj Luci, gdje je sudjelovala na dvodnevnoj konferenciji posvećenoj ljudskim pravima. Pri tome je ocijenila da su vlasti Republike Srpske uspješnije od vlasti u Federaciji BiH.

SDP je žestoko zamjerio Doris Pack na takvom stajalištu ističući da je zahtjev za ukidanjem OHR-a dio politike Milorada Dodika koji vuče poteze k odcjepljenju Republike Srpske.

'Ako ona (Pack) njegov (Dodikov) zahtjev za ukidanjem Suda i Tužiteljstva BiH, odlazak OHR-a, ukidanje Vojske BiH, a onda i konačno zahtjev za uvođenjem u ustav mehanizma za podjelu države i same pregovore o tome, smatra smjernicama za put RS-a prema EU, onda možemo konstatirati da, nažalost, od njezina budućeg angažmana u BiH nećemo imati nikakve koristi, čak naprotiv. Zbog toga joj se na eventualnom takvom angažmanu unaprijed treba zahvaliti i zamoliti je da ga više ne poduzima', istaknuli su iz SDP-a.

Iz SDA su također osudili istupe Doris Pack. 'Smatramo potpuno neprihvatljivim i krajnje neodgovornim njezino prizivanje neophodnosti odlaska Visokog predstavnika iz BiH', istaknuli su iz ove bošnjačke stranke i dodali kako takvo što mogu predlagati neinformirani ili nedobronamjerni prema BiH.

Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora, koje uključuju i dva HDZ-a u BiH, podržale su zahtjev za ukidanje OHR-a u BiH te su pri tome optužili SDP i SDA za vođenje izolacionalističke politike.

'HNS pozdravlja nastojanja Doris Pack i posebnog predstavnika EU u BiH Petera Sorensena kao i ostalih europskih dužnosnika koja imaju za cilj jačanje uloge Europske unije u BiH. HNS u budućnosti očekuje potpuno gašenje ureda OHR-a i jačanje europske uloge u BiH, kako bi se Bosna i Hercegovina, kao suverena država tri konstitutivna naroda pridružila ostalim državama regije na njihovom putu u punopravno članstvo EU', navodi se u priopćenju HNS-a.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik istaknuo je kako je odavno trebalo zatvoriti Ured visokog neđunarodnog predstavnika ističući da smeta na europskome putu ove zemlje.

Istodobno, danas i sutra u Sarajevu zasjeda Vijeće za provedbu mira koje nadgleda rad OHR-a, a raspravljat će se o neuspješnim pokušajima formiranja Vijeća ministara, o problemima usvajanja proračuna državnih institucija i pitanju fiskalne stabilnosti te zastojima u provedbi odluke Ustavnog suda BiH o Statutu Grada Mostara.