sudska odluka

Pacijentu kojem je amputirana noga dubrovačka bolnica mora platiti milijun kuna

21.10.2018 u 13:37

Bionic
Reading

Za milijun kuna kraći ostao je proračun OB-a Dubrovnik nakon što je zagrebački Županijski sud presudio u korist pacijenta koji je 2011. godine zbog sepse i komplikacija liječenja u toj bolnici izgubio nogu

Radi se o pacijentu iz BiH koji je pao sa skele i imao otvoreni prijelom potkoljenice, a liječnici u dubrovačkoj bolnici, tvrdi sud, primijenili su zastarjelu metodu liječenja, nisu redovito previjali ranu i prekasno su uključili antibiotike, piše Jutarnji list.

Rezultat je bio da su liječnici zbog sepse i nekroze tkiva morali amputirati nogu. Sudski su vještaci istaknuli da je 55-godišnjak zbog toga pao u duboku depresiju te da ima trajne posljedice, odnosno 75 posto smanjenu aktivnost. Sve je to utjecalo na sudsku odluku to prije što je ocijenjeno da protuargumenti nadležnog liječnika iz dubrovačke bolnice nisu bili uvjerljivi.

Naime, liječnik je rekao da su “previjanja pacijenta bila prema potrebi”, a vještaci tvrde da je to trebalo biti barem jedanput do dvaput dnevno. Također je rekao kako su antibiotici “uključeni pravovremeno”, premda vještaci u temperaturnoj listi pacijenta nisu za to našli potvrdu. Zaključak je vještaka da se radilo o zakasnjelom i neprofesionalnom liječenju koje je u konačnici rezultiralo gubitkom noge pacijenta.

Naime, kod takvih se prijeloma odavno upotrebljavaju tzv. vanjski fiksatori koji stabiliziraju prijelom, a kontrola stanja znatno je bolja. Za razliku od vještaka i suda, bolničko je povjerenstvo zaključilo da nije bilo propusta u liječenju, ali u konačnici teret plaćanja odštete pada na njihova leđa.

Ravnatelj dr. Marijo Bekić, koji u vrijeme tih događanja nije bio na tom radnom mjestu, naglašava kako će vjerojatno zbog ovrhe morati produljiti rok plaćanja dugova za lijekove, ali da pacijenti dubrovačke bolnice to neće osjetiti u liječenju, piše Jutarnji list.